Hlavní obsah

Kamaráda bez varování zabil seknutím mačetou do krku. Byl nepříčetný a skončil v detenci

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Jiří Šolc

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek poslal do zabezpečovací detence 20letého Davida K. z Plzně, který podle policie svému o tři roky mladšímu kamarádovi téměř setnul hlavu mačetou. Otřesný případ z loňského prosince totiž soud nemůže potrestat za vraždu, protože psychiatři dospěli k závěru, že David K. byl nepříčetný. Rozhodnutí je pravomocné.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod obviněného k souduVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Bylo prokázáno, že se tento skutek stal. Soud dospěl k závěru, že tento skutek splňuje znaky závažného trestného činu vraždy. Bylo ale i dokázáno, že v době spáchání činu byl vážně duševně nemocný. Proto na něj byla uvalena zabezpečovací detence,“ řekl předseda senátu Tomáš Bouček.

„Jednání mladíka bylo první manifestací jeho duševní poruchy, kterou trpěl v řádu několika měsíců až několika let před činem. Nebyla diagnostikována, a tudíž ani léčena. Chorobu si neuvědomoval a nebyl schopen si ani uvědomovat, že je vážně nemocný,“ stojí ve znaleckém posudku, se kterým se Právo seznámilo.

Podle odborníků se David K. v době činu nedokázal ovládat a nebyl schopen ani rozpoznat následky toho, co dělá. „Trpí duševní poruchou v pravém slova smyslu, a to paranoidní schizofrenií, která závažným způsobem narušila jeho vnímání reality. Jednání, kterého se dopustil, bylo přímým důsledkem nemoci,“ konstatovali znalci.

Cítí se ohrožen

Paranoidní se tento typ schizofrenie nazývá podle často přítomných bludů a halucinací. Takový člověk se zpravidla cítí pronásledován a ohrožen jinými lidmi.

Díval jsem se mu do očí, jak umíral. Říkal jsem mu, ať mi promine, a plakal jsem.
obviněný mladík

„Sebereflexe u lidí trpících duševní chorobou nefunguje. Neuvědomují si, že se mohou psychické procesy projevit nevhodným způsobem,“ řekl plzeňský psycholog a soudní znalec Karel Bröckl.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Obviněný muž přichází k soudu.

Podle Bröcklova názoru se ale tato nemoc zpravidla začíná projevovat méně razantně. Pokud je ve znaleckém posudku uvedeno, že dotyčný trpěl touto nemocí už delší dobu před činem, jsem skoro přesvědčený o tom, že se musel chovat neobvykle už dříve. Pak je otázkou, proč na jeho chování nezareagovala například rodina, okolí nebo ošetřující lékař a do psychiatrické péče se nedostal již dříve,“ uzavřel Bröckl.

Sekl bez varování

K nešťastné události došlo v jednom z plzeňských bytů, kde se sešla parta kamarádů. Podle spisu David K. vyndal ze skříně mačetu a vší silou sekl do krku nic netušícího kamaráda, který v tu chvíli seděl na židli otočen zády. Skácel se k zemi a během několika vteřin vykrvácel. Patologové zjistili, že útočník přesekl krční tepnu.

Policisté tehdy podezřelého zadrželi a obvinili z vraždy. Státní zástupce později po obdržení znaleckého posudku s diagnostikovanou nemocí jeho trestní stíhání zastavil.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Sám David K. při výslechu detaily útoku popsal. Když prý měl mačetu v ruce, přemýšlel, jestli s ní má poškozeného praštit. Pak mu prý proběhlo hlavou, že ji možná on může použít proti němu, tak jej zezadu obešel a bez varování sekl.

Mladík se chytl za krk a skácel se k zemi. „Viděl jsem, že krvácí. Vzal jsem bundu a snažil se mu zacpat ránu na krku. Díval jsem se mu do očí, jak umíral. Říkal jsem mu, ať mi promine, a plakal jsem,“ vypověděl David K.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám