Hlavní obsah

Expolicista, který na Mělnicku zastavil auto, má nárok na výsluhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Expolicista, který v březnu na Mělnicku zastavil auto v soukromém voze, bude mít nárok na výsluhu, protože nespáchal trestný čin. Generální inspekce bezpečnostní sborů zastavení vozu vyhodnotila jako kázeňský přestupek. Muž od policie odešel po incidentu na vlastní žádost. Podle policejního prezidia bude jeho případ předán správnímu orgánu. Novinkám to řekl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž zastavil řidiče na Mělnicku a chtěl pokutu Video: Pro Novinky Jiří Kopřiva

 
Článek

„V tuto chvíli čekáme na postoupení spisového materiálu z GIBS, následně lze předpokládat, vzhledem ke skutečnosti, že již nejde o příslušníka Policie ČR, že bude věc postoupena příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl Bocán. V kázeňském řízení jej potrestat nelze.

Podle předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Drexlera by přestupek projednávala obec s rozšířenou působností, která by k tomu dostala podnět. „Na základě toho by zahájila řízení s občanem, který neoprávněně použil modrá světla. Druhou cestou by byla vlastní iniciativa správního orgánu, který by mohl konat tzv. z úřední povinnosti,“ vylíčil Drexler. Při neoprávněném použití majáku hrozí řidiči ve správním řízení pokuta až 2500 korun.

Díky tomu, že policista odešel na vlastní žádost, má nárok na výsluhu. Stejně by to podle Drexlera dopadlo, kdyby byl policista kázeňsky potrestán a následně by odešel na vlastní žádost. „Nejednalo se o trestný čin. Přestupek zpravidla není důvodem k odnětí nároku na rentu,“ konstatoval Drexler.

Mluvčí policejního prezidia odmítl informace k výsluze komentovat. „Informace o tom, zda mají či nemají konkrétní bývalí příslušníci nárok na výsluhu, případně v jaké výši, nesdělujeme,“ uvedl Bocán.

Odešel v dubnu

Novinky v neděli informovaly, že Generální inspekce bezpečnostních sborů vyhodnotila, že se expolicista nedopustil žádného trestného činu, ale maximálně kázeňského přestupku. Ten však v dubnu na vlastní žádost od policie odešel.

Nyní již bývalý policista jel v březnu v soukromém autě s majáky a na Mělnicku zastavil řidiče, který vše natočil na kameru. Na videu natočeném u obce Medonosy je vidět, jak autora záznamu předjede modrá Škoda Fabia s majáky za zadním oknem a řidiče zastaví. Následně k řidiči podle jeho slov přišel muž, který tvrdil, že je policista, což prý dokládal máváním nějakou kartičkou s nápisem „policie“. Po šoférovi chtěl, aby zaplatil pokutu za několik přestupků.

Řidič zaplatit odmítal a muži řekl, že se obrátí na tísňovou linku, aby si ověřil jeho příslušnost k policii. Na to však muž nepočkal a rychle z místa zmizel. V autě měl majáky v přední i zadní části vozu. Policie později potvrdila, že jde o příslušníka cizinecké policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám