Hlavní obsah

Ovládlo mě zlo, řekl po brutální vraždě prarodičů

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Nejméně rok zůstane pod zámkem v dobřanské psychiatrické léčebně 30letý Jan L., který je podezřelý z brutální vraždy svých prarodičů v domově pro seniory v Břasích na Rokycansku z února letošního roku. Rozhodl o tom v pátek Okresní soud Plzeň-jih.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vycházela jsem z posudku znalkyně, která nedoporučila dotyčného s ohledem na jeho aktuální zdravotní stav propustit ze zdravotnického zařízení,“ uvedla v odůvodnění rozsudku místopředsedkyně soudu Štěpánka Šťastná.

Podle závěru psychiatričky trpí muž psychickou poruchou s příznaky paranoidní schizofrenie.

K tomu, zda mohl své jednání ovládat a rozpoznat jeho škodlivost, se budou znalci vyjadřovat později. Pak se státní zástupce rozhodne, zda zahájí trestní stíhání či případ odloží pro nepříčetnost pachatele a soudu navrhne uložení zabezpečovací detence.

„Prognóza vývoje léčby je nejistá“

Do psychiatrické léčebny převezli Jana L. sami policisté krátce po činu. „Jeho psychický stav tehdy neumožňoval pobyt v policejní cele, a pokud by zůstal na svobodě, mohl závažným způsobem ohrozit sebe nebo své okolí,“ vysvětlila soudkyně jeho umístění v psychiatrické léčebně.

Dále řekla, že od přijetí podezřelého do léčebny došlo díky masivní medikaci k jeho zklidnění. „Onemocnění však dosud není zcela kompenzováno. Prognóza jeho vývoje a léčby je nejistá,“ konstatovala Šťastná.

Ovlivnění zlem

Sám Jan L. přičítá trestné jednání ovlivnění zlem, kterému nedokázal odporovat. „Znalci jeho vysvětlení přisuzují psychotickému stavu,“ uzavřela soudkyně.

Tragédie se stala 6. února kolem deváté večer v domě s pečovatelskou službou. Mrtvého muže ve věku 76 let našli kriminalisté v bytě, tělo o čtyři roky mladší manželky skončilo venku na zemi pod balkonem stejného bytu. Oba měli podříznuté hrdlo.

Jak Právo zjistilo, údajný pachatel se svěřil se svým činem kamarádovi. Ten poté, co si ověřil, že je to pravda, zalarmoval policii.

Vzpomněl si, že držel zakrvácený nůž

Podezřelý muž později popsal situaci, která vraždě předcházela. Samotný útok si ale podle svých slov nevybavuje. Podle informací Práva vypověděl, že prarodičům nejprve nakoupil a pak jim připravil večeři. Pak se šel umýt do koupelny, a ještě si vybavil, jak mu dědeček pořád zhasínal.

„Pak si už jen vzpomněl, že v ruce držel zakrvácený nůž se zlomenou čepelí a tušil, že udělal něco hrozného,“ řekl Právu zdroj, který zná detaily z vyšetřování. Potvrdil i to, že podezřelý muž neměl nikdy žádný problém se zákonem. „Jedná se o vysokoškolsky vzdělaného člověka, pro kterého byli prarodiče jedinou rodinou,“ dodal zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám