Hlavní obsah

Čtyři roky vězení pro bývalého generálního ředitele Čepra platí

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky dlouhý trest vězení pro někdejšího generálního ředitele státního ropného gigantu Čepro Tomáše Kadlece potvrdil ve čtvrtek odvolací senát pražského městského soudu. Kadlec měl spolu s bývalým obchodním ředitelem podniku Alexandrem Houškou nevýhodnými transakcemi způsobit státu škodu přes 260 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Kadlec u odvolacího senátu pražského městského soudu

Článek

„Odvolání obžalovaného jsme shledali jako naprosto nedůvodné,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Brázdilová. Podle ní Obvodní soud pro Prahu 1 vyvodil naprosto logické závěry, které mají oporu v důkazech. Obchody Čepra pod Kadlecovým vedením byly podle soudu „zcela evidentně jednostranně nevýhodné”.

Houška se ze zdravotních důvodů nemohl odvolacího jednání zúčastnit a jeho část bude projednána samostatně.

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal loni v březnu Houšku s Kadlecem na čtyři roky do vězení za nevýhodné obchody s benzinem a naftou. Jde o transakce z roku 2005, kterými podle obžaloby Houška s Kadlecem vyváděli ze státní firmy Čepro peníze ve prospěch společnosti Czech Energospace. Podle žalobce se vzdávali marží a zisků, které mohlo Čepro od Czech Energospace inkasovat.

Houška s Kadlecem uzavřeli smlouvy na dodávku pohonných hmot do Státních hmotných rezerv, Čepro za to v jednom případě vyplatilo společnosti Energospace zálohu milion dolarů, jenže k dodávce nedošlo. Obžalovaní poté zjistili, že Energospace pohonné látky dodat nezvládne, a žádali zálohu zpět. Tu nakonec ze společnosti Energospace dostali, už ale kvůli propadu kurzu dolaru o pět milionů korun nižší. V jiném případě zase levně prodali pohonné hmoty a potom stejné množství za mnohem vyšší cenu nakoupili zpět.

Obžalovaní se hájili tím, že pouze obměňovali palivo, což bylo po vstupu ČR do EU jejich úkolem.

Houšku s Kadlecem obžaloby dvakrát zprostila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, poté jí byl případ odebrán, protože nerespektovala pokyny nadřízených soudů. Nová soudkyně Ivana Tichá Houšku s Kadlecem loni uznala vinnými. Králová v minulosti už kvůli promlčení zastavila stíhání Houšky s Kadlecem za podobné žalované činy z let 2003 a 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám