Hlavní obsah

Vězení nejsou lázně, prohlásil soud a zamítl veganovu žalobu

– Praha
Novinky, bad

Odvolací senát pražského městského soudu ve středu zamítl žalobu levicového aktivisty Lukáše Borla, který žádal od ministerstva spravedlnosti omluvu za to, že mu byla během jeho pobytu ve vazbě odpírána veganská strava. Podle soudu to není „reálně ekonomicky možné“. Soud tím zrušil opačný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle soudu není možné veganské pokrmy zajistit ve věznici, která má denní limit na stravování jednoho vězně 57 korun. „Je zřejmé, že sestavení vyvážené veganské stravy je poměrně náročnou záležitostí. Je nutno osobám zajišťovat další suplementy, minimálně vitamín B12,“ konstatovala soudkyně Jitka Denemarková.

Podle ní Borl požadoval po státu aktivní činnost, aby mu zajistil veganskou stravu. Navíc podle soudu na úkor ostatních. Denemarková dále uvedla, že si Borl mohl během svého pobytu ve věznici za svoje peníze veganskou stravu kupovat, případně si nechávat posílat balíčky. Podle soudu upřením veganské stravy nedošlo k zásahu do lidské důstojnosti.

Borlova právní zástupkyně Zuzana Candigliota po jednání uvedla, že svému klientovi doporučí dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dostal maximálně vegetariánské jídlo

Litoměřická věznice Borlovi během jeho osmiměsíčního pobytu ve vazbě poskytla pouze vegetariánské jídlo, které ale obsahuje živočišné produkty. Věznice se bránila například tvrzením, že by se poskytováním veganské stravy zvedly náklady na přípravu. Údajně není ani prostor pro přípravu individuálně připravovaných pokrmů.

Borl argumentoval vyjádřením kuchaře hradní stráže Radka Odvárky. Podle něj příprava veganské stravy nevyžaduje žádné speciální technologické zařízení, žádnou speciální kvalifikaci personálu, naprostá většina surovin pro veganskou stravu se používá při přípravě běžných pokrmů. Plnohodnotný veganský jídelníček lze navíc podle Odvárky sestavit za stejnou cenu jako běžnou stravu.

„Nelze srovnávat stravovací limity pro hradní stráž a věznici,“ namítla soudkyně Denemarková.

Předchozí soud se ho zastal

Obvodní soud pro Prahu 2 dal loni v říjnu Borlovi za pravdu. Věznice tím podle soudu porušila zákon o výkonu trestu. Podle něj musí věznice při poskytování stravy přihlížet ke kulturním a náboženským zvyklostem vězňů. Věznice tak podle obvodního soudu porušila Listinu základních práv a svobod, konkrétně článek 15. Ten každému zaručuje svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání.

Borl byl ve vazbě od září 2016 do dubna 2017. Policie ho viní mimo jiné ze zapalování policejních aut, vydírání, propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Borl je rovněž spojován s anarchistickou skupinou Síť revolučních buněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám