Hlavní obsah

Cizinec platil krajanům v Česku za práci 500 korun. Když chtěli odejít, zbil je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desítky svých krajanů podle policie vykořisťoval 27letý Rumun, který tímto způsobem získal půl milionu korun. Krajany najal na práci a vyplácel jim mzdu ve výši 500 korun. Když chtěli odjet z Česka, zbil je. O případu ve středu informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rumun podle zjištění policie využil v roce 2017 tíživé finanční situace 31 krajanů, kterým sliboval práci v České republice za 40 tisíc korun ve strojírenském podniku.

Cizince, kteří se nechali zlákat výhodnou nabídkou, následně převezl do jižních Čech. „Tam jim odebral doklady a pod pohrůžkou fyzické újmy se měl domáhat úhrady ‚dluhu‘ za dopravu do ČR a zajištění zaměstnání,“ informoval Ibehej.

Pracovníkům muž vyplácel jen 500 korun týdně. Když chtěli jeho spoluobčané doplatit zbytek peněz, nebo odjet do Rumunska, začal je napadat a vyhrožovat fyzickou likvidací. „Tímto způsobem podle našich závěrů pro sebe získal více než půl milionu korun,“ konstatoval Ibehej.

Než kriminalisté cizince zadrželi, muž páchal další trestnou činnost, za kterou skončil ve vězení. V březnu byl podmíněně propuštěn a vzápětí opět zadržen. „Kriminalisté ho obvinili z trestného činu obchodování s lidmi. Následně skončil ve vazbě. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám