Hlavní obsah

Kontrolovaný řidič na Trutnovsku tvrdil, že policista je opilý. Místo dovolené skončil v cele

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Na tři roky byl vyhoštěn z České republiky Polák, který minulý týden na Trutnovsku nařkl policistu při silniční kontrole z toho, že je opilý. Jeho podezření se totiž nepotvrdilo a následně čelil podezření z pomluvy. Muže policisté původně zastavili, protože překročil rychlost.

Cizinec při silniční kontrole nepravdivě obvinil policistu z požití alkoholuVideo: Policie ČR

 
Článek

Incident se odehrál při běžné silniční kontrole, kdy 64letý Polák, jenž směřoval na rekreaci do Krkonoš, neuhlídal nohu na plynu. Vůz neunikl policejnímu radaru. Policisté auto s dvojicí pasažérů zastavili a zahájili kontrolu. Přestupek chtěli postoupit správnímu orgánu a řidiči uložit desetitisícovou kaucí.

„Řešit to na místě zákon vzhledem k závažnosti přestupku neumožnoval,“ upřesnil policejní mluvčí Lukáš Vincenc. Řidič ani jeho manželka s kaucí nesouhlasili. „Nemáme ani tolik peněz,“ uvedli.

Situace vygradovala během dechové zkoušky na alkohol. Cizinec sice nenadýchal ani zlomek promile, nařkl ale jednoho z policistů, že je z něj cítil alkohol. „Řekl jste mi, ať dýchám do toho přístroje. Tak on ať také dýchne,“ pronesl Polák a ukázal na jednoho z dopraváků.

Opilý nebyl nikdo

Druhý policista zavolal nadřízeného důstojníka. Ten oba policisty podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem. „Muž, jenž na základě podezření z pomluvy skončil v policejní cele, si pravděpodobně zprvu neuvědomoval závažnost svého jednání a zřejmě ani skutečnost, že mu za nepodložené tvrzení může hrozit postih,“ podotkl Vincenc. Polák tak namísto víkendu na horách strávil čas za mřížemi policejní služebny.

Řidiče v pondělí řešil Okresní soud v Trutnově, který cizince s okamžitou platností vyhostil na tři roky z Česka.

„Závěrem nutno dodat, že muž po svém zadržení uloženou kauci uhradil. Za přestupek v dopravě mu hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok,“ upřesnil Vincenc.

Reklama

Výběr článků

Načítám