Hlavní obsah

Další policejní dobrodruh: V mikině zastavil řidiče přímo na dálnici

– Držovice
Novinky, kub

Moravskoslezská policie prověřuje postup policisty, který zastavil řidiče osobního auta na dálnici D46 u Držovic na Prostějovsku kvůli údajnému překročení rychlosti. Policista v civilu vystoupil ze služebního auta za plného provozu na silnici a tvrdil, že rychlou jízdu zjistil podle svého tachometru.

Článek

Řidič incident natočil a video zveřejnil na internetu. Podle odborníků na silniční bezpečnost policista jednal zcela nepatřičně, navíc byl prý podezřele těžkopádný.

Policista vychází ze služebního auta zaparkovaného u krajnice, zastavené auto je částečně v silnici, kolem se prohánějí auta, která musejí uhýbat, aby muže zákona nesmetla. Důrazně nastavuje služební průkaz a chce od řidiče doklady. To jsou úvodní momenty zhruba čtyřminutového záznamu, který minulý týden zveřejnila společnost Právní ochrana řidičů (POŘ) na Facebooku, což strhlo lavinu zájmu čtenářů kvůli pochybnostem o postupu zasahujícího policisty.

„Klidně si to nahrávejte,“ neměl policista problém s pořízením videa. Šofér se hned ptal, proč byl zastaven a zrovna v tak nebezpečném místě vzhledem k plnému provozu.

„Nemáte uniformu. Kde máte výstražnou vestu?“ ptal se řidič. „To je moje věc,“ zněla odpověď. Muž zákona nakonec vysvětlil, že řidiče poslal ke krajnici kvůli podezření, že jel příliš rychle. Řidiče zajímalo, jakým způsobem byla rychlost změřena. „No mám tachometr ve vozidle,“ odvětil policista.

Když zkontroloval doklady, na moment se zamyslel, naklonil se znovu do okénka a celou věc uzavřel: „Jel jste příliš rychle, vy to víte. Toto přestupkové jednání vyřeším tady na místě domluvou jo.“

Chování policisty na dálnici u Prostějova prověřuje kontrola. „Předmětnou situací se začali zabývat pracovníci odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, po prošetření bude možné specifikovat případné pochybení policisty. Lze konstatovat, že záznam zachycuje policistu krajského ředitelství,“ sdělila bez dalších podrobností mluvčí policie Gabriela Pokorná.

Pokud kontrola zjistí, že policista spáchal přestupek, případ zamíří k jeho nadřízenému, který rozhodne podle služebního zákona. Mezi tresty pak patří třeba písemná důtka, snížení platu na určitou dobu, ale i vyhazov od policie. Jestli se bude jednat o podezření ze spáchání trestného činu, policistu bude vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje pracovníky ozbrojených složek.

Jako ze sitcomu

Redakce Novinek oslovila odborníky na bezpečnost silničního provozu a seznámila je s videozáznamem. Postup policisty označují jako nepřijatelný. Například bývalý šéf BESIP Roman Budský připomněl, že podle zákona může vozidla zastavovat jen policista v uniformě. „I v případě, že se rozhodne zastavit jiný vůz ze svého jedoucího vozidla, musí být v uniformě. To se nestalo,“ řekl.

Podstatné jsou podle něj bezpečnostní okolnosti zásahu. „Policista musí přihlédnout mimo jiné k tomu, aby vozidlo mohlo zastavit na místě, kde nebude ohrožena bezpečnost provozu. To krajnice na dálnici určitě nesplňuje. Navíc byl v daném místě poměrně hustý provoz, policista v civilu se v první fázi pohyboval přímo v jízdním pruhu,“ konstatoval odborník.

Tvrzení o tachometru je podle Budského hodně zvláštní. „Takto měřit rychlost jízdy policisté v civilizované Evropské unii opravdu nesmějí,“ upřesnil Budský. Policista podle něj porušil rovněž další povinnost ukotvenou v zákoně, že při plnění úkolů má dodržovat pravidla zdvořilosti a dbát důstojnosti osob i své vlastní. „Navíc hovořil a konal až podezřele těžkopádně…,“ uvedl Budský s tím, že video na něj působí jako scénka z nějakého sitcomu.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičemVideo: Poškozený řidič

„Bohužel se jednalo o syrovou realitu. Byla to nebezpečná a lidsky nedůstojná one man show člověka s policejním odznakem. Osobně jsem se bohudík s něčím podobným nesetkal. Znám jen z vyprávění svých známých, kteří se za volantem pohybují po Balkáně či na Ukrajině,“ zdůraznil odborník.

Mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota nechtěl komentovat okolnosti zásahu, nicméně zmínil obecná pravidla bezpečného chování na silnici. „Každý manévr, který děláme za provozu na silnici, je nezbytné dělat s ohledem na bezpečnost druhých i svoji. Což platí pro každého, běžného řidiče stejně jako policii, pokud mimořádnost situace nevyžaduje něco jiného,“ sdělil mluvčí.

Tomáš Blecha z POŘ, které řidič po incidentu video poskytl, uvedl, že je nemyslitelné, aby policista vytvořil služebním a dalším vozidlem překážku v provozu. „Dle slov klienta si policista vynutil vybržděním zastavení, vlastně mu ani nedal možnost, že by ho stáhl někam mimo dálnici jako například na odpočívadlo nebo čerpací stanici, což je běžný postup dálniční policie,“ řekl Blecha.

„Následný postup už je spíše komické vystoupení kriminalisty, který vůbec netuší, jak se při zastavení vozidla chovat, a hlavně začne úkon, který nemá šanci sám ukončit, jelikož nedisponuje pokutovým blokem a dalšími potřebnými formuláři. Jednalo se tedy o naprosto zbytečnou akci ve stylu ‚postrašení‘,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž zastavil řidiče na Mělnicku a chtěl pokutu Video: Pro Novinky Jiří Kopřiva

Podobný postup by mohl být podle Blechy přípustný jen ve zcela výjimečných případech, například kdyby tím policista měl zabránit vzniku dalších škod na zdraví a majetku, což podle Blechy tento případ není.

V Plzni se zbraní

Případ z Prostějovska ale není ojedinělý. Až k soudu se dostala kauza zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimíra Slavotínka (53), který podle státního zástupce slovně urážel a poté fyzicky napadl řidiče při předloňské kontrole v Plzni.

Generální inspekce bezpečnostních sborů má na stole případ z Mělnicka. Policista tam v soukromém autě zastavil řidiče a údajně po něm požadoval zaplacení pokuty. Inspekce bude zjišťovat, zda se dopustil trestného činu. Policista pracuje na ředitelství cizinecké policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám