Hlavní obsah

Z uplácení brněnských politiků je podezřelá další firma

Právo, Adéla Jelínková, Radim Vaculík

Jednou z firem, která uvízla v síti údajné korupční úplatkářské aféry kolem brněnských podnikatelů, politiků z hnutí ANO a úředníků na radnici Brno-střed, je i stavební společnost Barák-Stav.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prázdné místo radního Jiřího Švachuly na zasedání zastupitelstva městské části Brno-střed 13. března

Článek

Ta získala od moravské metropole v posledních přibližně dvou letech zakázky za zhruba 21 milionů korun. Jednalo se hlavně o rekonstrukce domovů pro seniory v městských částech Brno-sever a Brno-Vinohrady.

Policisté se však o Barák-Stav zajímají hlavně kvůli zakázce na opravu střechy v brněnské Beethovenově ulici v městské části Brno-střed.

Podle vyšetřovatelů byla firma „ochotna platit zločinecké organizované skupině provize za předem poskytnuté neveřejné informace“ týkající se tendru, a tím získat „neoprávněný prospěch“.

Jinak řečeno, policie ji podezírá, že údajné organizované skupině kolem brněnského exradního a již vyloučeného člena hnutí ANO Jiřího Švachuly měla firma za interní materiály z radnice poskytnout úplatek.

Zmíněný tendr společnost skutečně v roce 2015 vyhrála, výše ceny zakázky se vyšplhala na něco málo přes milion korun.

Přestože firmu a jejího jednatele Miloše Baráka zatím policisté z ničeho neobvinili, do soudního příkazu k domovní prohlídce, který má redakce k dispozici, si například napsali zajímavé poznámky.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula na fotografii z roku 2014

„Z dosavadního prověřování bylo zjištěno, že v souvislosti s touto veřejnou zakázkou (střecha na Beethovenově ulici – pozn. red.) mělo dojít k předání neoprávněného profitu v dosud nezjištěné výši z ceny zadané zakázky (bez DPH) za předem získané neveřejné informace a podklady na úkor jiných potenciálních dodavatelů, vše s cílem získání neoprávněného prospěchu pro společnost Barák-Stav, s. r. o.,“ stojí v dokumentu.

Smlouvy za desítky milionů korun

Jednatel společnosti a její majitel Miloš Barák se o podezřeních policie nechtěl bavit. Policisty řečenou organizovanou zločineckou skupinu v čele se Švachulou a v současné době spolupracujícím obviněným, podnikatelem iráckého původu Samanem El-Talabanim, prý „nezná“. „Neznám tyto lidi, nechci se o tom bavit,“ řekl Právu Barák.

Jak Právo informovalo již v minulosti, za výhody ve veřejných zakázkách měla skupina podle policie od podplácejících společností dostávat deset procent z celkové ceny zmanipulovaného tendru. Obviněných je v kauze prozatím devět. Pět z nich minulý týden skončilo ve vazbě. Kromě nedávno vyloučených členů ANO Švachuly a Jiřího Liškutina, který na radnici Brno-střed vedl investiční odbor, soud do vazby poslal i tři podnikatele.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Policejní vůz poblíž domu v Údolní ulici v Brně, kde policisté 7. března navštívili byt brněnského radního a také člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachuly (ANO).

Další čtyři muže policisté stíhají na svobodě, dva z nich s vyšetřovateli spolupracují. Jedním z nich by měl být již zmíněný podnikatel, majitel detektivní agentury, El-Talabani. Ačkoli dle médií probíhala policejní razie v téměř dvou desítkách brněnských firem, žádná z nich, stejně jako v případě Barák-Stav, zatím v kauze obviněna nebyla.

Podle informací Práva se tak dosud nestalo proto, že policisté zjišťují, kdo konkrétně ze zástupců daných firem měl úplatky obviněným politikům a úředníkům předávat. Mezi třemi podnikateli, na které soud uvalil vazbu, je předseda představenstva akciové společnosti Kros-stav Lubomír Smolka.

Z veřejných zdrojů lze vyčíst, že zmiňovaná společnost získala od druhé poloviny roku 2016 jen od městské části Brno-střed zakázky týkající se stavebních prací za zhruba 27 milionů korun. Ve vazbě sedí i Pavel Ovčarčin, jenž podniká se spolupracujícím obviněným El-Talabanim v oblasti silniční dopravy. Ovčarčin ovládá rovněž firmu Finrax – ta se v registru smluv, spuštěném od roku 2016, ale v žádné souvislosti nevyskytuje.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Radnice městské části Brno-střed

Stejně tak společnost Geotest Real, v níž je jednatelem třetí vazebně stíhaný, Petr Kalášek. Policisté nicméně předpokládají, že takřečená organizovaná skupina měla fungovat již od roku 2014. Policie se zajímá rovněž o jednatele a majitele firmy MTc-stav Ivana Trunečku. Právě jeho zmiňovaná společnost získala od radnice Brna-střed za poslední tři roky, dle registru smluv, zakázky za zhruba 30 milionů.

Vyšetřovatelé podle serveru Seznam Zprávy také zajistili čtyři nemovitosti Jiřího Švachuly, který je ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Policejní plomba je podle serveru na jeho bytě v Brně, na garáži, chatě se zahradou nedaleko Brna a na další nemovitosti u zámku v Čejkovicích na Hodonínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám