Hlavní obsah

Hasiči vyjížděli k tisícovkám případů, v Olomouci na nádraží spadla střecha do kolejí

Téměř tři tisíce výjezdů zaznamenali hasiči v celé České republice od nedělního odpoledne do pondělního rána kvůli silnému větru. Nejčastěji vyjížděli kvůli popadaným stromům, uvolněným střechám nebo popadanému elektrickému vedení. Od pondělního rána se situace začala uklidňovat a výjezdů začalo ubývat.

Hasiči v Olomouckém kraji likvidují následky silného větruVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

„Od nedělní 14. hodiny, kdy byla vydána výstraha ČHMÚ, vyjeli hasiči ke 2872 událostem, při kterých především odstraňovali popadané stromy a větve, utržené střešní krytiny apod. Pro srovnání, hasiči průměrně vyjíždějí během jednoho dne k 163 technickým pomocem,” informovala Novinky mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Na 300 výjezdů k technické pomoci spojené se silným větrem absolvovali hasiči v Olomouckém kraji. „Vesměs jsme odstraňovali spadané stromy z komunikací, kolejí, drátů elektrického vedení a zajišťovali utržené střechy či uvolněné střešní krytiny z nejrůznějších objektů, a to napříč celým regionem,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

V Olomouci na vlakovém nádraží se utrhla větší část střechy z drážního objektu a spadla do kolejiště. „Provoz na železnici tam byl kvůli tomu omezen. Provedli jsme tam bezpečnostní opatření a odstranili části střechy a sutě z kolejiště,“ uvedl mluvčí s tím, že stromy z kolejiště hasiči odstraňovali také na trati Lipová Lázně - Vápenná na Jesenicku a u Bohutína na Šumpersku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

V Olomouci spadla utržená část střechy do kolejiště.

„Uvolněné střechy jsme zase zajišťovali mimo jiné na domově důchodců ve Šternberku, v lázních v Jeseníku a také v Temenické ulici v Šumperku, kde se část utržené střechy zřítila na komunikaci,“ popsal Hošák. V Uničovské ulici ve Šternberku spadlo, jak dále informoval, několik stromů na více vozidel. Na dvě zaparkovaná auta spadly stromy i v Hynaisově ulici v Olomouci. Hasiči také čistili jez v Uničově a zajišťovali uvolněný zahradní domek v Bohuňovicích.

Moravskoslezští hasiči mají od soboty téměř čtyři stovky výjezdů kvůli silnému větru. Likvidovali hlavně spadlé stromy a uvolněné střechy. Nejvíce práce měli ale od nedělní půlnoci do dnešních 07:00, vyjížděli k 280 událostem, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Od sobotního rána to jde v Moravskoslezském kraji do 381 výjezdů. Často u jednoho zásahu hasiči odstraňovali více nebezpečných dřevin,” řekl. Nejvíce výjezdů, 114, měli dosud hasiči na Bruntálsku, kde budou dopoledne pokračovat v odstraňování stromů na silnici I/11. V okrese Frýdek-Místek dosud hasiči vyjeli k osmi desítkám událostí.

Hasiči v Ústeckém kraji kvůli silnému větru vyjížděli v noci na pondělí zhruba k 350 případům. Bez proudu jsou tisíce domácností na Děčínsku a Ústecku. Kvůli popadaným stromům stojí dva vlakové spoje na trati z Děčína do Rumburku. Uzavřeno je několik silnic na Děčínsku, z nichž hasiči odklízejí popadané stromy a kabely elektrického vedení.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči odstraňují strom u Nového Města nad Moravou

„V noci jsme měli asi 350 zásahů. Nejhorší situace byla na Děčínsku a pak na Ústecku,” řekl ráno operační důstojník krajských hasičů v Ústí nad Labem. Popadané stromy odklízejí hasiči ráno především na silnicích na Děčínsku.

Podle webových stránek policie je uzavřený pětikilometrový úsek mezi obcemi Šluknov Království a Jiříkovem, kde na silnici 265 Staré Hraběcí - Brtníky spadl strom. Na silnici 2662 na vjezdu do Šluknova odklízejí hasiči také spadlé stromy. Neprůjezdná je kvůli popadanému elektrickému vedení silnice mezi Hřenskem a Jetřichovicemi na Děčínsku a silnice z Vysoké Lípy na Mezní Louky.

Hasiči ve Zlínském kraji odstraňovali v noci a v pondělí ráno stromy popadané na komunikace. V souvislosti se silným větrem vyjížděly jednotky od nedělní půlnoci do pondělních 7:00 k 24 hlášeným událostem, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Dvanáct zásahů kvůli odstraňování škod způsobených větrem zaznamenali hasiči na Vsetínsku. „Šlo o popadané stromy na cesty a v jednom případě zajišťovali ve Valašském Meziříčí plech, visící ze střechy budovy,” uvedla Javoříková.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči odstraňují strom u Nového Města nad Moravou

Kvůli odklízení popadaných stromů na komunikace vyjížděly jednotky sedmkrát na Zlínsku a čtyřikrát na Kroměřížsku, a to do Koryčan a Chvalčova. „Na obě místa vyjeli v noci hasiči hned dvakrát odstranit stromy popadané na cesty,” uvedla mluvčí.

Středočeští hasiči měli stovky výjezdů. Do pondělních 06:00 zaznamenali 416 událostí souvisejících s počasím a další přibývají. Nejčastěji zasahují u popadaných stromů či větví, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. Mnoho domácností je bez proudu, energetická společnost ČEZ vyhlásila v noci kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav na celém distribučním území.

„Nejvíce problémů bylo hlášeno na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Příbramsku. Ve 333 případech se jednalo o popadané stromy a ulámané větvě,” uvedl Svoboda. Ve 13 případech šlo o dopravní nehody, při nichž auto najelo do stromu nebo strom spadl na vozidlo.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hasiči likvidují spadlý strom ve Středočeském kraji

Hasiči v souvislosti s výstrahou meteorologů před velmi silným větrem povolali do služby posily. V celém kraji sloužili v plných stavech, posíleno bylo také operační středisko. Zásahy pokračují, přestože se situace již uklidňuje. „Nárůst už není tak enormní. Ale vzhledem k tomu, že se rozednělo a lidé chodí do práce, tak nám hlásí nové události,” dodal mluvčí kolem 07:00.

Silný vítr v Královéhradeckém kraji lámal stromy a ničil střechy. Hasiči měli od nedělní 19:00 do pondělního rána hlášeno 200 událostí, z nichž 180 bylo v souvislosti s větrem. Pro srovnání běžný denní průměr činí 20 událostí v celém kraji.

Vichřice poničila v kraji asi deset střech. Ve Vamberku na Rychnovsku vítr uvolnil plechovou střechu i se solárními panely. V Železnici na Jičínsku spadl uvolněný plech ze střechy na osobní auto. V Solnici odtržená střecha z kravína skončila v sousedním areálu, kde poškodila jiný objekt. Hasiči museli na střeše kravína strhnout část lepenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám