Hlavní obsah

Kauza brněnské radnice: Pětici obviněných poslal soud do vazby

Brno
Aktualizováno

Městský soud v Brně uvalil v sobotu vazbu na pět z devíti obviněných lidí, které policie podezírá z korupce při zakázkách na radnici Brno-střed. Soud tak vyhověl žalobci u všech jeho pěti návrhů. Do vazby míří radní Jiří Švachula (ANO), vedoucí investičního odboru Petr Liškutin a tři podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka.

Soudce Libor Hanuš k rozhodnutí o uvalení vazbyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

O rozhodnutí informoval novináře po neveřejných zasedáních soudce Libor Hanuš. Soud rozhodoval o vazbách celé odpoledne, žalobce Radek Mezlík je navrhoval ze všech tří možných důvodů: obava z útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti.

Právníci obviněných sdílní nebyli s odkazem na advokátní mlčenlivost.

Švachula působí v dozorčí radě státního podniku ČD Cargo . Známý je v Brně rovněž jako galerista, v jeho galerii vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed má jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Úřad v Brně byl uzavřen

Policie zasahovala ve čtvrtek na více místech a podle dostupných informací vyšetřuje i druhou větev případu, která údajně souvisí s děním kolem mýtného tendru. Detektivové se zaměřili na schůzky mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Policejní vůz parkoval 7. března před sídlem Správy nemovitostí v Měnínské ulici v Brně. Úřad spadá pod radnici městské části Brno-střed, kde vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu ve stejný den také zasahovali.

Podle informací Práva proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy ze schůzek s šéfem Kapsche Karlem Feixem i s Rafajem. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch," tvrdí mimo jiné kriminalisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám