Hlavní obsah

Gang mladistvých v Brně nabízel luxusní boty. Zájemce na schůzce oloupili

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Být „in“ a ohromovat kamarády módním zbožím, které jen tak každý nemá. Na to vsadila čtveřice mladíků ve věku patnáct a šestnáct let, přičemž hlavou party byl šestnáctiletý učeň. Mladí muži podle policie v Brně nabízeli k prodeji nebo chtěli koupit značkové boty. Když se se zájemcem setkali, oloupili ho.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mladí lupiči sice pocházeli ze sociálně slabších poměrů, ovšem v partě se pyšnili botami (na snímku), jejichž pořizovací hodnota je dohromady 26 000 korun.

Článek

Zatím není jasné, jak si kluci opatřili troje boty v cenách 12 000, 8000 a 6000 korun, ale jak už policie zjistila, nejméně ve třech případech tyto boty zneužili prostřednictvím sociální sítě k loupežím, při kterých jako pádnou výhrůžku k oloupení zájemce o zmíněné boty používali plynové pistole k nerozeznání od skutečných.

„S pomocí internetu ze smyšleného profilu trojice nabízela nebo i kupovala značkové boty. V obou případech, tedy prodeje a koupě, podmiňovali transakci osobním jednáním s platbou v hotovosti,“ uvedl kriminalista Jaromír Komenda.

Jak dále popsal, když se zájemce o luxusní boty dostavil na schůzku na domluvené místo, nejčastěji v parku či na jiné odlehlejší lokalitě, původně smluvenou cenu v jednom případě navýšili ze čtyř a půl na pět tisíc.

Prodávajícího vyzuli 

„To se kupujícímu nelíbilo a chtěl odejít. Na to jeden z mladíků vytáhnul pistoli se slovy ,dej mi peníze, nebo tě zastřelím‘ a kupujícího oloupil,“ popsal jeden z případů Komenda. V jiném případě se zase naopak mladí lupiči vydávali za zájemce o drahé boty. Prodávajícího, který se zbožím přišel, však nakonec opět za použití pistole oloupili nejen o boty, které přinesl v krabici, ale ještě i o jeho vlastní, ze kterých ho vyzuli.

„Případ možná vypadá úsměvně, ovšem při domovních prohlídkách mladíků byly nalezeny čtyři pistole, věrné kopie originálních zbraní. Zatím jsme zjistili, že těmito loupežemi způsobili škodu za zhruba 30 000 korun, a o závažnosti případů svědčí fakt, že šestnáctiletý vůdce party, který má už za sebou více deliktů, je stíhán vazebně,“ doplnil Komenda. Policie nevylučuje, že parta má na svědomí mnohem více deliktů, a případ dále vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám