Hlavní obsah

Ústavní soud pokáral pražské soudce. Musí neprodleně rozhodnout o úhradě za léčbu konopím

Právo, Petr Kozelka
Brno

Teprve u Ústavního soudu (ÚS) našla zastání invalidní žena, která se marně domáhá toho, aby jí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) proplatila úhradu za léčebné konopí, které jí jako jediné pomáhá zvládat bolesti související s roztroušenou sklerózou. ÚS důrazně vzkázal pražskému Městskému soudu, aby nezdržoval a neprodleně ve sporu rozhodl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Ženu sužují bolesti související s roztroušenou sklerózou a je zcela odkázána na pomoc druhých. Běžné medikamenty jí nejenže neposkytují úlevu od bolesti, ale naopak jí přivozují další potíže, jako je odvápnění kostí a nechutenství, což potvrzují i lékaři. Jedinou úlevu jí tak přináší léčebné konopí, jehož užívání ale není hrazeno ze zdravotního pojištění. Pacientka si ho však nemůže dovolit kupovat, protože na to její invalidní důchod nestačí.

Poté, co žena neúspěšně žádala VZP o úhradu konopí, se se správní žalobou obrátila na Městský soud v Praze. Ten rozhodnutí pojišťovny zrušil a vrátil jí věc k dalšímu řízení. Pojišťovna ale zůstala zatvrzelá a ženu odmítla s tím, že nevyužila všechny dostupné lékařské prostředky. Proto se pacientka znovu obrátila na soud, jenže tam žaloba rok ležela a nic se nedělo. Proto podala ústavní stížnost s tím, že se dle svých slov nachází v bezvýchodné situaci a v důsledku průtahů jí hrozí vážná a neodvratitelná újma v podobě protrpěné bolesti a pošlapané lidské důstojnosti.

Jednání v řádu dnů

Senát v čele se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou ženině stížnosti vyhověl, přestože nevyčerpala všechny možnosti zákonného postupu. Byla to právě akutnost případu, která přiměla soudce zasáhnout.

„Městský soud v Praze se podle ÚS dopustil nepřiměřených průtahů tím, že vede řízení déle než rok a od počátku léta 2018, kdy to již bylo možné, neboť byly vyřešeny problémy s místní příslušností soudu, nenařídil ve věci jednání ani meritorně nerozhodl, ačkoliv má být posuzované věci s ohledem na její podstatné okolnosti přiznán přednostní režim projednání. Soud je tak na základě tohoto nálezu povinen neprodleně v řádu dnů, a nikoliv měsíců, jednat a vydat meritorní rozhodnutí,“ prohlásil Jirsa s tím, že soud musí ženě zaplatit i přes 12 tisíc korun na nákladech řízení.

Vedle stížnosti na průtahy v jednání, v nichž jí ÚS vyhověl, pacientka také žádala, aby soudci rozhodli o hrazení léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Tuto část stížnosti ÚS ale odmítl s tím, že takové rozhodnutí mu nepřísluší.

Reklama

Výběr článků

Načítám