Hlavní obsah

Pronájem sušické nemocnice prošetřuje policie

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušice

Policisté prošetřují okolnosti, za jakých v roce 2015 pronajalo město Sušice zdejší nemocnici soukromé společnosti Nemos Group. Podle informací Práva se kriminalisté zajímají o detaily smluv na nájem jak samotné nemovitosti, tak i vybavení nemocnice.

Foto: Mapy.cz

Sušická nemocnice

Článek

Předmětem zájmu policie jsou dále okolnosti, za kterých nový nájemce zrušil nebo omezil rozsah původně poskytovaných zdravotnických služeb.

„V případu jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření se spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. V této fázi vyšetřování nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmannová s tím, že policisté se věcí zabývají od loňského roku na základě trestního oznámení.

To podal bývalý člen správní rady nemocnice Vladimír Říha. Podle něj došlo k uzavření nájemní smlouvy na nemovité věci, aniž by se s ní seznámila rada města. „K uzavření smlouvy na pronájem vybavení nemocnice zase nedalo souhlas zastupitelstvo města,“ stojí dále v trestním oznámení.

Říha dále poukázal na to, že nový nájemce nemocnice po třech měsících ukončil provoz několika zdravotnických odborností bez písemného souhlasu pronajímatele, čímž porušil povinnost, ke které se zavázal v nájemní smlouvě. „Pronajímatel za to po provozovateli nepožadoval žádné sankce, které mohl uplatnit. A dále neučinil žádné kroky k nápravě,“ uvádí se v trestním oznámení.

Garance poskytované péče

Nemocnice patří městu od roku 1998. Prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Nemocnice Sušice ji provozovalo do roku 2015, kdy zastupitelé rozhodli o pronájmu společnost NEMOS Group na 25 let.

„Slibujeme si od toho, že se nemocnice bude dále rozvíjet a zkvalitňovat. Podmínkou pro spolupráci byla garance, že rozsah poskytované péče nový nájemce zachová, a naopak se bude ještě rozvíjet,“ prohlásil tehdy starosta Sušice Petr Mottl s tím, že společnost slíbila investovat do zařízení a vybavení nemocnice desítky milionů korun.

Od loňského října nemocnici provozuje Penta Hospitals CZ, která koupila většinový podíl v Nemosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám