Hlavní obsah

Expolicista Moric tipy zlodějům nedával, rozhodl definitivně olomoucký soud

Právo, Petr Marek
Olomouc

Bývalý policista Stanislav Moric (58), který čelil obžalobě, že jako zaměstnanec kriminální policie v Kroměříži dával tipy skupině, jež vykrádala firemní objekty, je nevinný. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci, když zamítl odvolání státního zástupce proti zprošťujícímu verdiktu senátu zlínské pobočky Krajského soudu v Brně z loňského 28. května.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý policista Stanislav Moric u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Podezření, že obžalovaný se žalovaných skutků mohl dopustit, bylo důvodné. Nelze ale vyloučit variantu, že klíčový svědek vypovídal nepravdivě s ohledem na jeho možnou motivaci dnes již bývalého policistu poškodit. Snažil se totiž navázat vztah s jeho družkou,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik s tím, že věrohodnost zmíněného svědka je i z celkového pohledu nízká, a to kvůli jeho trestní minulosti.

Moricovi, který jakoukoliv vinu u soudů odmítl, hrozilo až 12 let za mřížemi. Podle obžaloby měl mít podíl na více než dvaceti skutcích ve Zlínském a Jihomoravském kraji se škodou přes pět milionů korun. V době, kdy mezi lety 2012 a 2013 pracoval u policie v Kroměříži, měl dávat tipy zlodějům vykrádajícím firmy. Shromažďovat měl informace o různých podnikatelských subjektech a následně je předávat Karlu Glacovi, kterému spolu s jeho komplici ulehčily vloupání do komerčních objektů.

Foto: Petr Marek, Právo

Stanislav Moric u olomouckého vrchního soudu

Za úplatu prý Glacovi podával i informace o trestním řízení. Někdejší Moricův nadřízený měl podezření, že mu z oddělení unikají informace. Tip na něj mu dal kolega, kterého z úniků původně podezříval. Na parkovišti v Kroměříži pak údajně viděl Morice v dodávce se dvěma „závadovými osobami“.

U obžalovaného, který rozkrýval majetkovou trestnou činnost, se podle někdejšího nadřízeného navíc postupně snižovala objasněnost jednotlivých případů. Obžaloba Morice vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, krádeže a přečinů poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám