Hlavní obsah

Soud v kauze Hotelu Bohemia potrestal sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí v případu modernizace chrudimského Hotelu Bohemia Chrudim potrestal sedm obžalovaných za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněnými tresty, dvěma firmám uložil finanční tresty 300 tisíc korun. Dalšího obžalovaného a jednu společnost obžaloby zprostil. V kauze figuruje osm lidí a tři firmy. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Mapy.cz

Hotel Bohemia Chrudim

Článek

"O organizovanou skupinu se nejednalo. Dohoda zločinecké skupiny neexistovala. Snažili se ušetřit, kde se dalo," řekl předseda senátu Petr Mráka. Na poznámku jednoho z obžalovaných, že "šlo o komedii" odpověděl: "Tato kauza mohla působit komicky, ale jen do té doby, než se začalo soudit. Žádná legrace to nebyla," dodal Mráka. Sedm obžalovaných dostalo podmíněné tresty od 26 do 30 měsíců s odkladem na dva roky.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, celková dotace měla být 43 milionů korun. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily.

Druhé projednání

Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal jiné firmě. Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou zakázkách se podílela například firma Metrostav.

Krajský soud se případem zabýval podruhé, poté, co vrchní soud loni v březnu rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k novému projednání a doplnění důkazů. Soud předloni v květnu uložil pěti obžalovaným za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněné tresty. Dvěma společnostem uložil peněžité tresty ve výši 300 000 korun. Další tři obžalované a stavební firmu Metrostav, tak jako nyní v pondělí, soud obžaloby zprostil.

Reklama

Výběr článků

Načítám