Hlavní obsah

Popálený muž z Václavského náměstí je ve velmi vážném stavu

– Praha • Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze se v pátek krátce po 15. hodině zapálil muž. Kolemjdoucím se ho podařilo uhasit, muž má popáleniny na 30 procentech těla. Na operačním sále vinohradské nemocnice strávil více než dvě hodiny a lékaři označují jeho stav za velmi vážný. Podle informací policie jde o muže české národnosti ročník 1964.

BEZ KOMENTÁŘ: Odvoz popáleného muže z Václavského náměstíVideo: Novinky

 
Článek

„Po více než dvouhodinovém operačním zákroku je pacient na JIP. Jeho stav je velmi vážný,” řekla Novinkám mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová. Rozhodující budou podle jejích slov následující tři dny, jak se bude stav zraněného vyvíjet.

Incident se odehrál v horní části náměstí.  Muž se nejdříve polil hořlavinou a vzápětí zapálil. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová Novinkám řekla, že „z prvotních informací vyplývá, že nešlo o žádný společenský proces nebo politický motiv.”

Záchranáři muže odvezli do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a uvedli do umělého spánku se zajištěnými dýchacími cestami. Na operačním sále strávil více než dvě hodiny, poté byl převezen na JIP.

Záznam: Václavské náměstíVideo: Novinky

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policejní technici odnášejí ohořelý oděv od sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze

„Těsně před tím tady měl udělaný stojan se dvěma cedulkami. Jeden byl jako v arabském písmu, což už mi prvotně dělalo nepříjemně, a něco si furt brebentil. Ale měl tam pověšené dva křesťanské křížky. Pak se polil a zapálil, z restaurace ho viděli a běželi ho hasit hasicím přístrojem a nějaká paní se ho pokoušela uhasit taškou,” popsal Novinkám situaci jeden z kolemjdoucích.

Andrea Zoulová - policieVideo: Novinky

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policejní páska uzavírá místo neštěstí

Okolnosti události prověřuje policie. Z důvodu vyšetřování odklonila dopravu na Václavském náměstí do ulice Krakovská.

Foto: Novinky

Místo události na Václavském náměstí

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policisté a hasiči na Václavském náměstí

Naposledy se na Václavském náměstí v březnu 2003 upálil tehdy devatenáctiletý Zdeněk Adamec z Humpolce, který se odkazoval na činy Jana Palacha a Jana Zajíce. Mladík tehdy zanechal dopis nazvaný Pochodeň 2003, kde uvedl, že jde o protest proti „takzvanému demokratickému systému“. Lidé na místo upálení pokládali květiny, vzkazy a svíčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám