Hlavní obsah

Rath dostal u soudu slovo a hned zaútočil na jeho nestrannost

Právo, Radim Vaculík
Praha

Obžalovaný někdejší středočeský hejtman David Rath (53) se v druhé větvi své údajné korupční kauzy pustil do kritiky téměř všech ústavních činitelů a nevynechal ani soudní senát, který případ od pondělí řeší. Soudkyně dala Rathovi slovo ve středu po proslovech dalších spoluobžalovaných. Rathovi vadí rovněž termíny hlavního líčení, které je nařízené na dva měsíce vždy čtyři dny v týdnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze (snímek z 15. ledna 2019)

Článek

„Mám obavu o nestrannost a nepodjatost tohoto senátu,“ uvedl bývalý poslanec za ČSSD, kterého žalobce viní z korupce a z účasti na manipulaci veřejných zakázek středočeských nemocnic či tamní záchranky. Rath narážel na skutečnost, že tuto část jeho kauzy původně řešil soudní senát vedený Ivo Zelinkou. Ten přesně na den přede dvěma lety vrátil obžalobu státnímu zastupitelství k došetření, protože podle dřívějšího verdiktu pražského vrchního soudu v první části Rathovy kauzy jsou odposlechy jako stěžejní důkaz nezákonné.

Jenže pak na základě stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti zasáhl Nejvyšší soud, který jejich zákonnost znovu potvrdil a vrátil tak záznamy odposlechů zpět do hry. Vrchní státní zastupitelství v Praze proto podalo obžalobu znovu. Mezitím ale soudce Zelinka odešel do důchodu, proto případ převzal nynější soudní senát vedený Ivou Říhovou. A tentokrát obžalobu přijal a nařídil hlavní líčení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal 15. ledna 2019 projednávat korupční kauzu bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (na snímku čelem). Na snímku zády Petr Kott a Kateřina Kottová.

A mimo jiné právě to se nyní Rathovi nelíbí. „Pochopíte, že jisté pochybnosti mám, že se tento senát nezachoval stejně jako předchozí senát a tak, jak rozhodl vrchní soud,“ poznamenal Rath. „Vyvolává to ve mně otázky, proč tento senát rozhodl jinak než vrchní soud a předchozí senát,“ dodal.

K tomu si také stihl postěžovat na termíny jednání, které soud v této kauze určil. Vadí mu, že se má případ řešit fakticky dva měsíce v kuse čtyři dny v týdnu, což je prý značná překážka pro Rathovu lékařskou praxi. „Jako lékař mohu říct, že ono to ani není zdravé tady sedět čtyři dny v týdnu,“ podotkl s úsměvem Rath, který zároveň stihl podat i námitku na podjatost celého středočeského soudu.

Problém s osobními údaji

V této souvislosti narážel na to, že se v minulosti středočeský soud dopustil protizákonného jednání a byl za to pokutován Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), když neoprávněně zpřístupnil chráněné osobní údaje obžalovaných novinářům. Soudce Robert Pacovský před zahájením hlavního líčení v první větvi kauzy nechal v roce 2013 média natočit, jak rozsáhlý je spis k případu. Jenže se v záběrech objevily i osobní údaje Ratha či obžalovaných manželů Kottových.

ÚOOÚ za to soudu v říjnu téhož roku uložilo pokutu deset tisíc korun. „Dodnes se mi krajský soud neomluvil,“ podotkl Rath s tím, že by měl tedy jeho kauzu řešit soud v jiném kraji.

Bývalý vysoce postavený politik ale především nenechal nit suchou na státním zastupitelství, které se podle něj v případu dopouští opakovaně manipulací, údajně mučí svědky neustálým opakováním výslechů a úmyslně celou věc zdržovalo. Rath míní, že naschvál otálelo s podáním obžaloby, aby si už svědci nemohli nic pamatovat a ono pak mohlo útočit na jejich důvěryhodnost a zveličit některá tvrzení.

Rath se chystá mluvit hodiny

Rath zkritizoval ale i Nejvyšší soud, že podle něj podlehl nátlaku prezidenta Miloše Zemana, ministerstva spravedlnosti a vrchního státního zastupitelství a uznal odposlechy zákonnými. Zároveň upozornil, že tento verdikt byl ale jen akademický a na nynější kauzu se nevztahuje.

Rath pak dokonce osočil předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala, že večer před rozhodnutím o zákonnosti odposlechů si pozval dva z členů soudního senátu a řekl, že by bylo potřeba stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vyhovět, protože ministerstvo dá soudu peníze na jeho rekonstrukci.

Bývalý středočeský hejtman začal hovořit ve středu, přičemž po hodině se ještě nedostal k vyjádření k samotné obžalobě a skutkům, které mu v ní klade státní zástupce za vinu. Sám nepřímo připustil, že bude hovořit ještě dlouho a jeho výpověď se prý může protáhnout až do čtvrtka.

Reklama

Výběr článků

Načítám