Hlavní obsah

Za teroristický útok na vlaky dostal důchodce čtyři roky vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za teroristický útok poslal soud jednasedmdesátiletého důchodce Jaromíra Baldu na čtyři roky do vězení. Podle státního zástupce jde o prvního člověka, který byl v Česku odsouzen za teroristický útok. Verdikt vynesl v pondělí ráno Krajský soud v Praze. Balda před dvěma lety pokácel ve Středočeském kraji stromy na koleje, čímž chtěl podnítit nenávist proti muslimským uprchlíkům. Soud Baldovi rovněž nařídil ambulantní psychiatrické léčení.

Rozsudek nad teroristou Jaromírem BaldouVideo: Novinky

 
Článek

„Jednotlivé skutky byly prokázány s naprostou jistotou,“ uvedl předseda soudního senátu Jiří Wažik. Balda se totiž ke svým činům bez vytáček přiznal. „Doznání obžalovaného je potvrzováno dalšími důkazy, jako třeba letáky, které se našly na místě činu,“ dodal soudce.

Baldovi soud nařídil ambulantní ochranné léčení a také povinnost zaplatit více než dvousettisícovou škodu. Žalobce i Balda si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Balda podle nepravomocného rozsudku v červnu a červenci 2017 pokácel ve středních Čechách dva stromy na železniční koleje. Po okolí pak rozházel letáky psané latinkou a záměrně zkomolenou češtinou, které měly vyvolat dojem, že pokácené stromy jsou dílem islamistických teroristů. V obou případech do stromů narazil vlak, jen šťastnou shodou okolností ale nevykolejil a nikomu ze dvou desítek cestujících se nic nestalo.

Balda se u soudu hájil ve smyslu, že se na čin nijak zvlášť nepřipravoval (jednal údajně na popud snů o valících se vlacích plných migrantů) a předpokládal prý, že vlaky před padlými stromy zastaví nebo jimi bezpečně projedou. „To nedává logiku, když na místě rozházel letáky a chtěl, aby byly nalezeny,“ podotkl Wažik.

Měl si být daleko více vědom toho, že jakákoliv nenávist plodí jen nenávist
soudce Jiří Wažik

Baldův obhájce navrhoval soudu čin překvalifikovat na obecné ohrožení, soud ale dal nakonec za pravdu státnímu zástupci. „Je nezbytné čin kvalifikovat jako pokračující zvlášť závažný zločin teroristického útoku, neboť obžalovaný v úmyslu zastrašit obyvatelstvo vydal lidi v nebezpečí,“ vysvětlil soudce.

U teroristického útoku je trestní sazba mezi pěti a patnácti lety, soud nakonec přistoupil k mimořádnému snížení trestu pod spodní hranici, zejména s ohledem na Baldovu zmenšenou příčetnost a také jeho věk.

Mezi přitěžující okolnostmi Wažik na druhou stranu zmínil pečlivou přípravu, rozmysl a fakt, že Balda jednal z náboženské nenávisti. Podle soudce je Balda obětí manipulace některých extrémistických názorů ve společnosti. „Měl si být daleko více vědom toho, že jakákoliv nenávist plodí jen nenávist,“ uzavřel soudce.

„Proti psům a pesicím”

Balda během útoků letáky, které mimo jiné například vyzývaly k útokům proti „českým nevěřícím psům a jejich pesicím“, také rozšířil po celkem třinácti místech České republiky, televizi Prima zaslal dopis v podobném znění.

Říkal jsem si, teď to u nás začne, začnou nás střílet.
Jaromír Balda, obžalovaný

Balda od počátku své jednání nepopíral. Tvrdil, že jej k němu dohnaly prášky na tlak, kvůli kterým trpěl pocity stísněnosti, svíravými pocity a bušením srdce. Spolu s informacemi „od přátel z Německa, internetu a zpráv“ o útocích islamistů v Německu či Francii vše pak vyústilo ve sny. „Pronásledovaly mě hrůzostrašný sny, že se sem valej vlakama jak v indickým filmu. Znásilňujou, obřezávaj nám ženský, kamenujou... Říkal jsem si, teď to u nás začne, začnou nás střílet,“ vysvětloval Balda.

Svým jednáním nechtěl údajně nikomu ublížit, chtěl jen vzbudit odpor k teroru, „udělat výzvu jako Palach“. Během téměř roční vazby se mu prý ale vše v hlavě srovnalo. „Přehodnotil jsem všechny své přístupy a názory a zjistil jsem, že to byla ode mě zhovadilost,“ řekl soudu elektrikář v důchodu.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaromír Balda u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Podle soudních znalců z oboru psychologie a psychiatrie Balda netrpí ani netrpěl duševní poruchou ve smyslu psychózy. Trpí nicméně organickou poruchou osobnosti.

Šířením nenávistných textů chtěl Balda podle svých slov vzbudit pozornost české veřejnosti a vlády. „Chtěl jsem, aby se ty chytrý český hlavičky pozvedly nad zlatý český ručičky a uvědomily si, co se může stát,“ vysvětloval Balda, sympatizující s SPD.

Proti burkám a škodná v lese

Balda během předloňské volební kampaně této strany Tomia Okamury poskytl bezúplatná plnění za více než 12 tisíc korun, hrál na jejich mítincích na harmoniku a podobně. Během telefonátu s okresní koordinátorkou SPD Blankou Vaňkovou, který soud přehrál, popisoval, jak „půjde po (migrantech) jako po krysách, jako se jde po škodný v lese“, ženám v burkách by pak pod nohy házel Molotovovy koktejly.

SPD Baldovo jednání oficiálně odsoudilo, podle některých členů Okamurovy strany ale za Baldovo jednání mohou lidé, kteří se k uprchlické krizi nestaví odmítavě. „Můj názor na kauzu pokácených stromů je jasný. Pokud se nejedná o řízenou provokaci, tak je tato kauza výsledkem práce fanatických vítačů a multikulti maniaků,“ napsal na svou facebookovou stránku poslanec za SPD Lubomír Volný. Podle něj Baldu „vyděsili vítači, kteří chtěli vítat“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám