Hlavní obsah

Slováci „balkánským” trikem obírali v Česku pokladní, přišli si na čtvrt milionu

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Přilepšit si k živobytí na úkor českých prodavaček se na jaře 2017 rozhodli dva Slováci (38 a 43 let). Objížděli Českou republiku a pomocí tzv. směny peněz okrádali pokladní. Klec nad oběma muži spadla loni v září, když měli za sebou 62 podvodů, kterými si vydělali 230 tisíc korun.

Podvodníci okrádali pokladníVideo: Policie ČR

 
Článek

Dvojice používala podivnou směnu peněz. „Byla prováděna naprosto atypickým způsobem. Zaprvé k té směně docházelo maximálně do částky čtyř tisíc korun a druhou zvláštností bylo, že při směně docházelo nejprve k drobnému nákupu a až po něm k podvodu,“ uvedl kriminalista Vladimír Zetek.

Podvodníci vždy platili velkou bankovkou. „Při následném vrácení peněz po nákupu požadoval pachatel vrácení menších bankovek,“ popsal Zetek.

Muži pracovali vždy ve dvojici. Jeden měnil peníze, druhý mu kryl záda, aby nebylo vidět, co se u pokladny děje. „Jeho dalším úkolem také bylo, že po odchodu druhého muže s penězi přistoupil k pokladní, upoutal její pozornost, zaměstnal ji, a umožnil tak odchod pachatele z místa činu,“ vysvětlil ostravský kriminalista.

Slováci „řádili“ po celé České republice, centrem jejich zájmu od května 2017 do zadržení byla nákupní střediska i menší obchody. Policistům se nakonec podařilo prokázat, že se dopustili podvodu v 62 případech.

„Nejprve páchali trestnou činnost na Slovensku a poté, jak byli odhaleni, se přesunuli do ČR,“ prozradil Zetek s tím, že jeden z mužů uvedl, že ke způsobu podvodné směny peněz se dostal už před 20 lety, kdy byla popsána ve slovenských tiskovinách. „Tento způsob směny přišel z Balkánu,“ nastínil policista.

Kamera natočila SPZ

K odhalení a zadržení Slováků byla podle Zetka potřebná doslova mravenčí práce. Zásadním obratem ve vyšetřování bylo, že se po jednom z případů podařilo kriminalistům dohledat, jakým autem dvojice přijela a odjela.

„A prostřednictvím městského kamerové systému v Ostravě se podařila následně dohledat i SPZ auta,“ poukázal. Díky tomu, se podařila policistům zjistit totožnost obou podvodníků, které pak zadrželi v září nedaleko jihomoravské metropole. „Oba pachatelé měli při zadržení u sebe oblečení, které používali při směně, a jeden z nich se doznal a spolupracoval s policií,“ sdělil Zetek.

„Oba byli v době zadržení bez zaměstnání. Pro jednoho z nich to byl však asi poslední výjezd k nám, protože měl možnost práce,“ řekl kriminalista.

Muži jsou vyšetřováni na svobodě, za podvod jim hrozí až pět let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám