Hlavní obsah

Muž nepřežil otravu oxidem uhelnatým ve skleníku ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto

Hasiči zasahovali ve čtvrtek ve Vysokém Mýtě u případu otravy muže, který se nadýchal jedovatého oxidu uhelnatého. Muže vynesli ze skleníku propojeného s rodinným domem. Ve skleníku byla plynová kamna. Muž otravu nepřežil.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zásah se odehrál krátce před polednem. „Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o únik plynu oxidu uhelnatého. Ve skleníku se nacházel muž, kterého hasiči vynesli ven v dýchacích přístrojích. Ihned záchranná služba započala s masáží srdce. Muž byl ve skleníku pravděpodobně hodinu. Lékař nakonec konstatoval smrt," popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Rodinný domek byl podle mluvčí propojen se skleníkem, ve kterém měl muž plynová kamna. Hasiči dům i skleník odvětrali.

„Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin - v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy a malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém," popsala Horáková.

Hasiči upozorňují, že by si lidé měli nechali kontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám