Hlavní obsah

Muž vyhodil družku ze sedmého patra, u soudu se marně domáhal obnovy řízení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Ani po třech letech se nepodařilo Miroslavu Sabolovi (54) přesvědčit české soudy o své nevině. Sabolovi, který zabil svou družku tak, že ji vyhodil z okna v sedmém patře, a odpykává si za to šestnáctiletý trest, zamítl v pondělí pražský městský soud obnovu řízení.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přívádí Miroslava Sabola k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Nejsou splněny podmínky pro povolení obnovy řízení,“ konstatovala předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková. „Pan odsouzený zpochybňuje skutková zjištění, kdy uvádí tvrzení, která uváděl při hlavním líčení,“ dodala a Sabolovi doporučila, aby se znovu a lépe seznámil s rozsudkem, jakožto i důvody vrchního soudu pro zamítnutí odvolání a usnesení Nejvyššího a Ústavního soudu, ke kterým Sabol podal dovolání, resp. stížnost.

„Já říkám, že jsem nevinnej. Nebyl jsem na místě činu, byl jsem někde jinde,“ tvrdil v pondělí Sabol.

Sabol, vášnivý hráč na automatech, se v červnu 2014 v pražském Chodově pohádal s o tři roky mladší přítelkyní pravděpodobně kvůli tomu, že jí z účtu vybral skoro devadesát tisíc korun. Využil toho, že znal její PIN k bankovní kartě. Poté ji škrtil takovou silou, že jí mimo jiné zlomil dvě chrupavky v krku. Žena upadla do bezvědomí a Sabol se podle obžaloby domníval, že ji zabil. Aby domnělou vraždu zakryl, vystrčil ji z okna.

Odsouzený: Byla to sebevražda

Sabol u soudu do poslední chvíle jakoukoli vinu popíral a nadnesl verzi, že žena spáchala sebevraždu kvůli depresím. S tím ale soud nemohl souhlasit. „Kamery prokázaly, že nešlo o sebevražedný pokus paní poškozené, ale o cílené vyhození jejího těla z okna,“ podotkla Slepičková.

Ani po třech a půl letech ve vězení jste k žádné sebereflexi nedospěl
soudkyně Silvie Slepičková

Pád ženina těla totiž zaznamenala palubní kamera policejní hlídky, která náhodou jela kolem.

To byl také zásadní důkaz u hlavního líčení. A ten se právě Sabol ve svém návrhu snažil zpochybnit a žádal vypracování revizního znaleckého posudku z oboru forenzní biomechaniky. To ale soud zamítl jako nedůvodné.

Zároveň chtěl znovu prošetřit stopy DNA na místě činu. „Připojuji se k panu obhájci a žádám o povolení obnovy. Byl bych velice rád, aby se našla ta spravedlnost,“ prohlásil na závěr Sabol.

Podle něj se státní zástupkyně nezabývala stopami DNA, které se měly najít na místě činu. „Je mi velice líto, že paní soudkyně na to nereagovala. Byl bych velice, rád, kdybyste to, vážený senáte, zvážili,“ dodal.

Žádná sebereflexe

Soudkyně Slepičková v odůvodnění Sabolovi přisvědčila, že se na místě činu skutečně našly dva profily DNA. Šlo ale o DNA poškozené a jeho samotného. A to nejen na tričku, kterým ženu škrtil ale i na jejím těle. „Stopy byly nalezeny v podpaží paní poškozené, v místech, kde jste ji uchopil a vystrčil z okna,“ prohlásila Slepičková s tím, že není pravda, že se tam vyskytoval ještě nějaký další profil.

„Vidím, že ani po třech a půl letech ve vězení jste k žádné sebereflexi nedospěl,” konstatovala soudkyně. „Já nejsem doktor,” reagoval poněkud zvláštně Sabol.

Proti pondělnímu zamítavému usnesení si odsouzený podal na místě stížnost, kterou projedná Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám