Hlavní obsah

Podle příbuzných ohrožoval dceru nožem. Přítelkyně mi dělá problémy, řekl soudu

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Trest od pěti do 12 let hrozí v případě prokázání viny muži z Královéhradeckého kraje, který je obžalován z braní rukojmí. Podle příbuzných ohrožoval dceru nožem, což však popírá. V pátek případ opět projednával královéhradecký krajský soud. Na verdikt čeká dosud soudně netrestaný mladík ve vazbě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Mladý muž měl zaútočit na dceru.

Článek

„Vazebně stíhán je proto, aby podobnou věc neopakoval,“ zdůvodnila státní zástupkyně.

K incidentu mělo dojít před mužovým bydlištěm v jednom městě na Náchodsku. Muž, který byl podle vlastních slov závislý na pervitinu, měl podle příbuzných držet nůž na seřezávání koberců na krku vlastní dvouleté dcery. Nůž posléze policisté našli na zemi. Stopy DNA na noži nelze vzhledem k neprůkaznosti použít.

Svědectví obžalovaného stojí proti výpovědím matky dítěte a dvojice jejích příbuzných. Výpovědi jednotlivých aktérů příběhu v pátek četl z protokolu soudce Petr Mráka.

„Chtěl bych vědět, proč mne zadržujete. Celou dobu od rozchodu mi bývalá přítelkyně, s níž jsem se rozešel kvůli závislosti na pervitinu, dělá problémy ve styku s dcerou. Není pravda, že bych dceři přiložil ke krku nůž,“ hájil se mladík.

Expřítelkyni stále finančně podporoval. Přispíval jí na nájem bytu.
svědkyně

Trojice žen, s nimiž muž spolu s dcerou v kritický den přijel autem k domu, hrála podle očividně nevyrovnaného mladíka komedii.

„Vystoupil jsem a chtěl dceru vyndat z dětské sedačky. Přítelkyně a její matka spustily hysterickou scénu. Řvaly, ať zahodím nůž. Malá, kterou jsem držel v náručí, hlasitě brečela. Chtěl jsem jít s dcerou nahoru, v čemž mi bránily,“ vypověděl muž, jemuž ve vzorcích krve odebraných nedlouho po incidentu našli znalci stopy amfetaminu.

Byl na drogách

„Dceru mu nechtěla půjčovat kvůli jeho závislosti na drogách. Je to napůl cikán, což se nelíbilo rodičům jeho přítelkyně, s níž chodil možná pět let,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Kamarádky prý mladíkově přítelkyni radily, ať se s partnerem rozejde. Muž údajně bývalé partnerce rozstříhal spodní prádlo, a když si přihnul, posílal prý do světa sexistické zprávy. Neušetřil údajně ani partnerčinu matku.

Ve výpovědích zaznělo i to, že pokud byl mladík v klidu, projevoval k přítelkyni, z toho mála, co vydělal, neobvyklou štědrost. V době, kdy ještě bydleli spolu, odešel na méně placené místo, aby mohl být, jak řekl, více s rodinou. „Expřítelkyni stále finančně podporoval. Přispíval jí na nájem bytu, kam od něho odešla a kupoval často drahé dary,“ vypověděla mladíkova sestra.

Policisté mladíka bezprostředně po činu zadrželi. „Opakoval, že půjde do basy, kam ho chce dostat bývalá družka, a nikdo mu nebude věřit,“ četl z protokolu soudce Mráka.

K projednávání kauzy by se měl soud vrátit opět příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám