Hlavní obsah

Žena z Hlubočep podle pitvy zemřela na uštknutí mambou

– Praha • Aktualizováno

Příčinou úmrtí ženy v pražských Hlupočepích letos v říjnu bylo uštknutí mambou zelenou. Pitva potvrdila, že žena zemřela po působení neurotoxinu hadího jedu.

Foto: Policie ČR

Mamba, která majitelce utekla.

Článek

„Z výsledku nařízené soudní pitvy vyplynulo, že třicetiletá žena nezemřela vlivem cizího zavinění. Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti bylo působení neurotoxinu hadího jedu,“ uvedl ve středu pražský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Had ženu uštkl v říjnu v jejím domě v Hlubočepích. Po několika dnech v nemocnici zemřela. Lékaři po úmrtí ženy uvedli, že její smrt s hadím kousnutím nesouvisí, podle některých informací měla i jiné zdravotní problémy. [celá zpráva]

Žena původně po převozu do nemocnice dostala protijed a byla uvedena do umělého spánku.

Mamba po uštknutí ženy utekla, podařilo se ji odchytit po několika dnech asi 200 metrů od domu. [celá zpráva]

Podle herpetologa Tomáše Bublíka neměla žena povolení chovat mambu a v domě na to ani nebylo potřebné vybavení.

Odchyt mamby zelené v zahrádkářské kolonii v HlubočepíchVideo: Policie ČR

Mluvčí policie doplnil, že kriminalisté už vědí, jak žena k hadovi přišla. „Mamba je dosud u chovatele, který ji odchytil. Požádal o povolení k chovu a veterinární správa mu vyhověla,“ uvedl Rybanský.

Mamba zelená
Jed mamby je vysoce toxický, obsahuje více složek. I v případě, že se podaří pacientovi podat antisérum, není to samospasitelná léčba. V některých případech toxiny startují řadu patofyziologických dějů, například DIC, což je stav, pro který je charakteristický vznik mnohočetných krevních sraženin v cévách, což může vést k těžkému poškození orgánů a selhání jejich funkce jako následek ucpání cév. Postižena mohou být například játra, ledviny či plíce. Dochází k ischemii tkání a poté k těžkému a obtížně zastavitelnému krvácení. Může nastat extravazace (únik tekutiny mimo cévy), tkáňové destrukce, selhání ledvin. Samostatnou kapitolou postižení hadím kousnutím je nespecifická alergická reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám