Hlavní obsah

Soud rozdal v kauze České pošty podmínky, Babišův Agrotec obžaloby zprostil

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Podmíněné tresty rozdal v úterý pražský městský soud v kauze údajně zmanipulovaných tendrů České pošty. Bývalý zástupce generálního ředitele Richard Soldán dostal dvouletý podmíněný trest. V kauze byla obžalovaná i firma Agrotec ze svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO). Tu ale spolu s jedním z jejích manažerů Pavlem Richterem soud obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova České pošty v pražské Jindřišské ulici

Článek

Odůvodnění vyneseného rozsudku bylo vzhledem k pokročilé době velice stručné. „Dospěli jsme k závěru, že vina obžalovaných byla prokázána. Důkazy jednoznačně svědčí o tom, že se skutek stal,“ konstatoval krátce předseda senátu soudu Petr Novák s tím, že podrobnější odůvodnění dostanou jednotlivé strany písemně.

Kromě Soldána dostali podmínky i jednatelé firem SP a Radekov, Josef Šindelář (dvouletá podmínka), resp. Antonín Hadač (podmínka 1,5 roku). Jejich firmy pak dostaly několikasettisícové peněžité tresty.

Soldán měl podle obžaloby mezi roky 2012 a 2014 vybraným firmám zajišťovat za úplatek vítězství v tendrech na modernizaci poboček pošty. Spolu s dalšími třemi manažery pošty ho žalobce vinil z toho, že údajně scházeli s jednateli vybraných společností a informovali je o nabídkách ostatních uchazečů.

Vybraní jednatelé pak mohli svou nabídku upravit tak, aby v druhém kole tendru vyhrála. Nebo jednatelům rovnou měli obžalovaní manažeři předávat vybraným společnostem zadávací dokumentací zakázek. Soldán jakoukoliv vinu odmítal. Podle jeho obhájce se nijak neprokázalo, že by spáchal skutky, ze kterých ho žalobce viní.

V druhé části obžaloby pak státní zástupce vinil společnost Agrotec, ředitele její divize nákladních aut Pavla Richtera a bývalého ředitele sekce řízení dopravy České pošty Patrika Zeithamla. Ten měl v roce 2012 využít smlouvu, podle které Agrotec od roku 2004 dodával servisní díly a příslušenství pro odštěpný závod České pošty, státní podnik Severní Morava, a bez povinného vypsání tendru ji prodloužit.

Manažeři vinni

Agrotec tak měl během dvou let dodat v rozporu se zákonem přes 12 tisíc pneumatik za více než 34 milionů korun, přičemž poště měla vzniknout škoda přes 2,5 milionu. Za dalších 17 milionů rovněž bez vypsání veřejné zakázky údajně dodával Agrotec poště náhradní díly.

Soud se ale nakonec přiklonil k názoru obhájců Agrotecu a Richtera, bratří Bartončíkových. „Akceptovali jsme ten právní rozbor situace, který přednesli obhájci a ztotožnili jsme se s jejich názory. A v tomto smyslu je koncipováno odůvodnění našeho rozhodnutí,“ konstatoval Novák.

V kauze bylo původně deset obžalovaných a pět firem v průběhu roku šest lidí „odpadlo“. Manažer České pošty Jiří Kouba a Ervín Kolárovský, který měl vliv na několik stavebních firem nejprve vinu odmítali, poté ale otočili a přiznali se. Soud je odsoudil už před rokem, a sice k trestu stejně dlouhému jako doba, kterou strávili ve vazbě. Kouba dostal 163 dní dlouhý trest, Kolárovský pak o čtyřicet dní delší. Oba by měli zaplatit 150 tisíc korun.

Další obžalovanou manažerku pošty Renatu Jakubcovou zprostil soud obžaloby s tím, že jen plnila příkazy nadřízených. V případě jednatele jedné z firem a spolupracujícího obviněného Martina Sirotka soud upustil od potrestání. Bez trestu jsou i manažeři pošty Jiří Bílek a Patrik Zeithaml. Zeithamlovo stíhání podmíněně zastavil a Bílek uzavřel dohodu o trestu s tím, že zaplatí deset tisíc korun, které půjdou na pomoc obětem trestných činů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám