Hlavní obsah

Na nátlak přítelkyně zasadil mladík sokyni 65 ran nožem. Dostal čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za pokus o vraždu své spolužačky v Horních Měcholupech v Praze dostal osmnáctiletý mladík čtyři roky vězení. O půl roku starší dívce zasadil pětašedesát ran nožem do hlavy, krku nebo hrudníku. Jeho stejně stará přítelkyně, která na dívku žárlila a podle soudu plán vraždy připravila, dostala o rok méně. Páteční verdikt pražského městského soudu není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Soud neměl pochybnosti o mladíkově vině, jednak díky důkazům a jednak i díky jeho přiznání. Dívka vinu popírala, soud se ale přiklonil k výpovědi oběti i obžalovaného mladíka.

„Obžalovaná se podílela na činu bez důvodných pochybností,“ uvedl soudce Jan Kadlec.

Podle obžaloby se mladistvá dívka z Facebooku dozvěděla, že jí byl její přítel nevěrný se spolužačkou. Střídavě se s ním podle obžaloby rozcházela a usmiřovala, také odmítala intimnosti, jejichž strpění podmiňovala tím, že přítel sprovodí sokyni ze světa. Studenta údajně také bila a říkala mu, že pokud nedokáže spolužačku zabít, je nula a ubožák. Dívka také vyhrožovala příteli svou sebevraždou.

Brutální napadení studentky se nakonec odehrálo v noci 13. listopadu, a to na ulici poblíž jejího domova. Podle verdiktu si pachatel počínal podle plánu, který předem vymyslela jeho přítelkyně, a na místo přijel s nožem a pracovními rukavicemi. Dívka mu také radila, aby na oběť zaútočil zezadu, jednou ranou ji zabil a odcizil nějakou cennost, aby to vypadalo jako loupežná vražda.

Svému příteli také mimo jiné poradila, aby si natřel bříška prstů bezbarvým lakem kvůli otiskům, navoněl se dámskou voňavkou, pořídil si nové oblečení a boty jiné velikosti, než je ta jeho.

Karta zradila

Dokonce v den, kdy se měl s dívkou setkat poprvé (ona ale neměla čas), použila obžalovaná jeho platební kartu na úplně jiném místě. Což jí paradoxně ve finále přitížilo, protože to byl podle soudu jeden z důkazů, který potvrdil její účast na plánované vraždě.

„Nejhmatatelnější skutečnost je platba kartou obžalovaného v okamžiku, kdy se měl setkat s obětí,“ uvedl Kadlec. „Soud dospěl k závěru, že obžalovaná je zodpovědná za to, že se ten skutek takto stal,“ dodal.

Podle soudu se hoch k provedení plánu moc neměl, podlehl však tlaku své přítelkyně. „Nebýt toho tlaku, neměli bychom žádný pochopitelný důvod toho útoku,“ řekl soudce.

Na dívku údajně zaútočil zezadu a pobodal ji především na obličeji a hlavě, do hrudníku a na rukou. Útoku zanechal poté, co ho vyrušili sousedé, kteří pak napadené poskytli první pomoc a přivolali záchranáře a policii. Dívku poté zachránili lékaři ve vinohradské nemocnici.

Student prý poté odjel za přítelkyní, která mu údajně radila, jak má vypovídat v případě zadržení, omývala z něj krev a společně odešli spálit rukavice použité při útoku.

Soudce Kadlec při veřejném vyhlášení rozsudku také nastínil problematiku ukládání trestu mladistvým. U mladistvých se trestní sazba snižuje na polovinu toho, co platí u dospělých. Zároveň horní hranice ukládaného trestu nesmí být vyšší pěti let. „Výjimečně lze uložit pět až deset let,“ podotkl Kadlec.

Oba odsouzení mají také podle rozsudku zaplatit dívce zhruba 2,4 milionu korun jako bolestné a za ztížení společenského uplatnění. Mladík by měl navíc zaplatit přes čtyři sta tisíc pojišťovně a ministerstvu spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám