Hlavní obsah

Ve zledovatělých západních Čechách se staly desítky nehod. Nevyjíždějte, žádají hasiči

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ok, vor

Několik desítek nehod na zledovatělých vozovkách řeší od pátečního rána hasiči a policisté Karlovarského a Plzeňského kraje. Kolize ochromily dálnici D6 i silnice na Chebsku, Domažlicku nebo Tachovsku. Situace není dobrá ani odpoledne, protože v krajích se stále vyskytují srážky. Hasiči vyzvali řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné.

Nekontrolovatelná jízda auta na ledovce v Kraslicích na SokolovskuVideo: HZS Karlovarského kraje

 
Článek

„Ledovka pokryla komunikace v celém Karlovarském kraji. Již od ranních hodin řeší policisté více než šest desítek dopravních nehod na území celého Karlovarského kraje. Nejhorší situace je na Chebsku a na dálnici D6. Doporučujeme řidičům, aby jezdili s maximální opatrností,“ řekla Právu mluvčí policie Kateřina Krejčí.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nehoda nákladního auto u Citic.

Odpoledne policisté informovali, že silně zledovatělá je silnice číslo I/13 mezi Bočí a Stráží nad Ohří. „Hromadí se zde kamiony a vzhledem k této situaci je úsek velmi nebezpečný,” upozornila policie.

Nesjízdné se kvůli počasí během odpoledne staly i další úseky silnic na Karlovarsku. Podle policie jde o Habartov, Kaceřov, Horní Částkov, Bukovany, dále Chodov, Vintířov, Tatrovice, Mezihorská a Jindřichovice.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nehoda na silnici číslo 13 v Ostrově.

Hasiči zasahovali dopoledne hned na několika místech najednou. Na dálnici D6 ve směru na Cheb u sjezdu 149 na Citice havarovalo nákladní auto. Následně tam bouralo pět osobních aut. Za nehodou se vytvořila kolona aut, která stála. Dálnice proto byla dočasně uzavřena.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledovka na D6Video: Policie ČR

„Vozovka je velmi kluzká. Pokud musíte, jeďte velmi opatrně,” uvedl ráno mluvčí hasičů Martin Kasal. Další nehoda na dálnici byla u Kynšperku nad Ohří, kde bouralo pět aut.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nehoda na zledovatělé silnici na Karlovarsku.

Jednotky zasahovaly také u dopravní nehody nákladního auta u Šabiny, u nehody osobního auta v Loučkách, u srážky dvou aut u Kynšperku či u nehody osobního auta u Kraslic. Většina nehod se podle hasičů stala na zledovatělé silnici.

Nevyjíždějte!

Příjezd na místo nehod komplikuje nejen špatně sjízdný namrzlý povrch silnic, ale také ostatní auta blokující průjezd. „Záchranáři tak důrazně apelují na řidiče, aby na zledovatělých vozovkách jezdili s maximální opatrností. V ideálním případě, aby v dopoledních hodinách, pokud to není nutné, vůbec na silnice nevyjížděli. Pokud již musí vyjet, tak záchranáři žádají o ohleduplnost pro jejich techniku během jízdy k zásahům,“ uvedl mluvčí hasičů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policie v kraji řešila několik dopravních nehod. Na snímku stojí muž u nabouraného vozu na dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Sokolovem.

Záchranáři rovněž upozorňují na povinnost vytvářet uličku pro průjezd záchranářské techniky v případě, že se motoristé dostanou do kolony. „Právě neohleduplnost řidičů v dnešních ranních hodinách velmi výrazně komplikovala dojezd záchranných složek na místa dopravních nehod,“ uzavřel Kasal.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nehoda na zledovatělé silnici na Karlovarsku.

Situace je nejhorší na Chebsku kvůli srážkám, místy tam sněží nebo padá déšť se sněhem, potíže mají kvůli ledovce i řidiči na Sokolovsku.

Foto: Policie ČR

Nehoda pěti aut na dálnici D6, naštěstí bez zranění.

Problémy na Plzeňsku

Namrzající déšť komplikuje dopravu rovněž v Plzeňském kraji, zejména v okresech Tachov a Domažlice. Na náledí se stalo už několik nehod. Déšť namrzá i na dálnici D5 mezi Rozvadovem a Plzní. Například na Tachovsku zasahovali hasiči během krátké chvíle u dvou dopravních nehod.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Havarovaný traktor u železničního přejezdu v Domažlicích.

V Domažlicích havaroval traktor, narazil do semaforů u železničního přejezdu a uvízl tam. Zásah hasičům komplikovalo počasí a namrzlé silnice. „Nemohli jsme se kvůli náledí ani pořádně dostat na místo,” řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. Komplikované bylo vyproštění traktoru. Na místě byla těžká technika, která se stroj dostala z přejezdu. Při nehodě se nikdo nezranil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Klouzající dálnice D6 na Karlovarsku

Poblíž Mlýnce u Přimdy na Tachovsku skončilo auto na střeše mimo dálnici D5, ale nehoda se obešla bez zranění. S lehkým zraněním vyvázl řidič u Svaté Kateřiny na spojnici s Přimdou, kde sjelo osobní vozidlo do příkopu. Kolem 10:00 narazil na 127. kilometru dálnice, poblíž Nové Hospody, osobní vůz do svodidel, řidiče ošetřila záchranka na místě.

Na krajské silnici II. třídy mezi Kladruby a Milíkovem na Tachovsku sklouzl kamion mimo vozovku a hrozilo, že se převrátí. Hasiči pomáhali se stabilizací vozidla. Kolize se obešla bez zranění, dodal Poncar. Dálnice ani silnice nebyly vinou nehod uzavřené.

Podle předpovědi meteorologů má mrznoucí déšť s tvorbou ledovky přetrvat i v průběhu dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám