Hlavní obsah

Pomluvy, rasismus a křivé obvinění. Za nenávist na internetu hrozí i vězení, varuje policie

Trestný čin lze spáchat i nenávistným projevem na sociálních sítích, které uživatelé běžně berou jako jakousi pavlač, na které lze vykřikovat, co má člověk zrovna na jazyku, ať už je sebevíc jedovatý. Za hranu zákona se ale křiklouni mohou dostat například pomlouvačnými příspěvky, podněcováním k nenávisti, projevy rasismu nebo schvalováním trestného činu. Neúprosné paragrafy připomněla policie ve středu na svém facebookovém profilu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Svým příspěvkem či jen komentářem můžete naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku. Myslete na to, než napíšete nějaký ten ‚jed‘ - děkujeme!“ napsali policisté na sociální síti. Důvody, proč na zákon upozorňují právě nyní, neupřesnili.

Policisté zdůraznili, že příspěvků na internetu se týkají zejména trestné činy poškození cizích práv, pomluva, křivé obvinění, hanobení národa a rasy, podněcování k nenávisti, šíření poplašné zprávy, podněcování k trestnému činu a jeho schvalování a projev sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod člověka.

Za některé z nich hrozí mnohaleté postihy, například až na osm let do vězení může jít člověk, který na internetu někoho křivě obviní. Další trestné činy mají zvýšenou sazbu, pokud člověk při jejich páchání použije veřejnou počítačovou síť. Přísněji trestní zákoník postihuje pomluvu, hanobení národa a podněcování k nenávisti. Převážně až dvouleté vězení pak hrozí například za poškození cizích práv, šíření poplašné zprávy a schvalování trestného činu.

K mediálně známým případům, které se týkají výroků na Facebooku, patři kauza bývalého poslance za Věci veřejné Otto Chaloupky. Soudy mu uložily půlroční podmínku za příspěvky o Romech, v nichž mimo jiné napsal, že „lidi jsou na hraně“ a může začít „mazec“. Chaloupka se marně domáhal vynětí z pravomocí soudů poukazováním na svou politickou funkci. [celá zpráva]

Nenávist vůči školákům

V minulém roce pak potrestal kladenský okresní soud studenta Davida Šmída, který nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu. Za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal mladík 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Ústecký soud zase potrestal deseti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky matku zmizelé Michaely Patricie Muzikářové Evu za propagaci nacismu. Žena vystupovala na Facebooku pod přezdívkou milenky Adolfa Hitlera Evy Braunové a sdílela nacistické příspěvky. [celá zpráva]

Pokutou 20 tisíc korun a podmínkou potrestal v září soud 26letou ženu z Tachovska za nenávistný komentář, který napsala podle vyšetřovatelů pod fotografií teplických prvňáčků zveřejněnou nejdřív Teplickým deníkem. Snímek ze školy, kterou navštěvují zejména vietnamští, arabští a romští školáci, se pak šířil na internetu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám