Hlavní obsah

Řidič na Klatovsku šel na svačinu, nezabrzděný autobus mu ujel i s lidmi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velhartice

Měl najeto pár minut k dobru, tak řidič linkového autobusu Pavel Ch. zastavil před krámem a šel si koupit svačinu. Nechal přitom běžet motor, otevřené dveře, ale zapomněl zatáhnout ruční brzdu. Několikatunový kolos začal z mírného kopce couvat, a než se zastavil nárazem do rodinného domu, vyděšení pasažéři vyskákali během jízdy ven.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Autobus bez řidiče za volantem se zastavil až o rodinný dům.

Článek

Za červencovou nehodu ve Velharticích na Klatovsku nyní policisté 44letého šoféra obvinili z ublížení na zdraví. Jedna z cestujících si totiž při dopadu na zem zlomila nohu a dva měsíce nemohla chodit do práce.

„Jen co se za řidičem zavřely dveře obchodu, dal se autobus do pohybu. V tu chvíli jsme tam byli čtyři,“ vzpomínala na dramatické okamžiky z letošního léta Bronislava Naušová.

„Jako první vyskočila paní s dítětem. Já jsem ještě chvilku váhala, protože žena, se kterou jsme uvnitř zůstaly, se zvedla s tím, že se pokusí autobus zabrzdit. To se jí ale nepovedlo,“ pokračovala.

To už autobus nabíral na rychlosti. „Pracuji u záchranné služby, takže jsem si hned představila katastrofu, kterou to může skončit,“ dodala Naušová.

Skok naslepo

„Neviděla jsem dozadu, kam se řítíme, a raději jsem vyskočila ven,“ pokračovala 52letá žena.

Přiznala, že to byl skok naslepo. „Nebyl čas se rozhlížet, měla jsem prostě pocit, že musím autobus okamžitě opustit. Byl to takový pud sebezáchovy,“ vybavovala si nepříjemné chvilky. Po dopadu na silnici jí uklouzla noha.

„Bylo léto, měla jsem sandály, takže mi to v nich ujelo,“ doplnila.

Jakou rychlostí se autobus pohyboval, nedokázala Naušová odhadnout. „Pro mě už ale byla docela velká,“ řekla. Upozornila také na to, že dodnes se jí nikdo neomluvil. „Dotyčný řidič mě dokonce přestal zdravit,“ dodala.

Obviněný šofér podle svých slov vůbec nepostřehl, že mu autobus ujel i s lidmi. „Až když jsem nakoupil a vyšel z obchodu, zjistil jsem, že je v zahradě nedalekého domu,“ uvedl Pavel Ch.

Tím, že nezajistil bezpečnost přepravovaných osob, jednal podle vyšetřovatelů v rozporu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích.

Navíc porušil i interní směrnici dopravního podniku, která mimo jiné stanoví, že pokud se řidič od autobusu vzdálí, je povinen založit kola klínem.

„Neovladatelný autobus zrychloval a cestující nemohli předpokládat, jak jízda skončí. Museli se rozhodnout rychle, neměli jinou možnost než z autobusu vyskočit,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Pokud se u soudu prokáže řidičova vina, hrozí mu kromě ročního vězení také zákaz řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám