Hlavní obsah

Za praní podvodných peněz ze švýcarské banky dostala pekařka z Plzně podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Podmínka a tříletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem. Takový trest dostala u plzeňského soudu Kateřina Synáková za praní špinavých peněz pro mezinárodní zločinecký gang. Osmadvacetiletá vyučená pekařka byla posledním článkem hackerského útoku na švýcarskou banku Falcon Private Bank, do jejíhož internetového bankovnictví se loni nabourali hackeři a několik klientů připravili o miliony dolarů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněná pekařka z Plzně Kateřina S.

Článek

A právě část z ukradených peněz skončila na účtu Synákové, která se je snažila směnit za kryptoměnu, aby tím zastřela jejich původ.

Soud obžalované ženě uvěřil, že byla pouze nastrčenou figurkou a o podvodných penězích nevěděla. Uznal ji proto vinnou z přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Synáková před soudem tvrdila, že naletěla svému známému Davidu E. „Chtěl, jestli bych na sebe nepřevedla nějaké firmy, se kterými se dá podnikat. Slíbil mi, že když se to rozjede, budu dostávat měsíčně deset tisíc korun a o nic se nemusím starat,“ vypověděla Synáková, která podle svých slov podnikání vůbec nerozumí.

„Nejprve na sebe převedla obchodní společnost, která nevykazovala žádné podnikatelské aktivity. Pak založila tři firemní bankovní účty, přičemž na jeden z nich byla připsána zahraniční platba od panamské společnosti v přepočtu téměř dvou milionů korun,“ uvedl státní zástupce Libor Řeřicha s tím, že aniž by obžalovaná zjišťovala původ peněz, snažila se za ně postupně nakoupit virtuální měnu bitcoin.

Převedla 350 tisíc

To se jí povedlo v částce 350 tisíc, další transakci pozastavila banka, když vyšlo najevo, že se jedná o finanční prostředky podvodného původu z případu vyšetřovaného švýcarskou prokuraturou.

Detektivové tehdy zjistili, že hackeři překonali bezpečnostní systém banky a dostali se do režimu, kdy se mohli tvářit jako její klienti a dávat platební příkazy. Tímto způsobem dali příkaz k platbě také z konta společnosti Sunland Resort Corp ruského podnikatele, přičemž právě tyto peníze skončily na účtu plzeňské pekařky.

Hackera nenašli

Švýcarští vyšetřovatelé případ nakonec letos v březnu odložili s tím, že se jim nepodařilo identifikovat pachatele. Zjistili jen, že peníze byly převedeny na různá konta po celém světě včetně České republiky.

„Všechno zařídil David. Já jsem pak šla do banky založit firemní účty. Když na jeden z nich přišly peníze, nezjišťovala jsem, odkud a na co jsou. Naložila jsem s nimi podle Davidova pokynu. Věřila jsem mu, netušila jsem, že je to nějaká levárna. Měl mě prostě omotanou kolem prstu,“ prohlásila před soudem Synáková.

Jako svědek odmítl David E. vypovídat. „Mohl bych si tím způsobit trestní stíhání,“ uvedl u soudu muž, který je v současné době ve výkonu trestu za podvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Okradli Švýcary, peníze prala pekařka z Plzně

Je vyučená pekařka. Nezná žádný cizí jazyk a na obživu si vydělává příležitostnými brigádami. Ve středu se ocitla osmadvacetiletá žena u plzeňského soudu jako...

Výběr článků

Načítám