Hlavní obsah

Soudy s neplatiči nájemného trvají roky

Právo, Jindřich Ginter

Článek Práva o případu majitelky bytu v Praze, která sama platí hypotéku a nemůže už několik měsíců ze svého bytu dostat zcela nekomunikativní a arogantní neplatičku, vyvolal početné reakce čtenářů. Ozvali se další s podobnými zkušenostmi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jsem majitel nemovitosti se stejnou zkušeností. Celý případ se táhne již od loňského března,“ svěřil se Právu čtenář Libor Železný. „S nájemníkem se soudím od roku 2015, kdy nic neplatí. Vše se vede přes advokáta, vše podle zákona, a dosud je ten neplatič v bytě, jen se mi vrší soudní náklady,“ vylíčil zase Jovan Bosanac z Jihlavy.

Zoufalost lidí, kteří jsou sice v právu, ale to není vymahatelné, je značná. Marie Lišková z pražského Proseku, o jejímž případu Právo již informovalo, proto nyní využije zkušeností mimosoudní inkasní specialistky z advokátní kanceláře, která se na tyto případy podle zjištění Práva úspěšně zaměřuje. Mají své metody „v rukavičkách“. [celá zpráva]

Když už dlužnice odejde, tak navrhne bankrot a pronajímatelka neuvidí ani korunu
Jana Tatýrková, ředitelka

Čekat na to, až o tzv. exekučním titulu povolujícím vystěhování rozhodne za rok soud, poškozená věřitelka nemůže. Soudní řízení k tomu může trvat i déle, jelikož se neplatička může účelově zdlouhavě odvolávat. „Už čekat ani nemohu, nejde už ani tak o to, že mi paní dluží desítky tisíc korun. Půl roku neplatí a už prostě musí z bytu odejít, jenže ona se nehodlá hnout. Jen se vysmívá. A já nemám sílu se s ní u dveří přetahovat. Policie mi nepomůže, i když je byt můj. Potřebuji v bytě žít, před rokem mi zemřel manžel, sama si teď platím nájem a ještě hypotéku,“ popsala poškozená.

Těchto případů jsou podle ředitelky Asociace inkasních agentur Jany Tatýrkové tisíce. „Když už dlužnice z bytu odejde, tak podá návrh na osobní bankrot a pronajímatelka z ní už neuvidí ani korunu, protože tam budou ještě přednostní věřitelé,“ podotkla navíc Tatýrková.

Legální vystěhování

Neplatiče nájmu může majitel bytu legálně vystěhovat i bez vleklých soudů. Málo lidí ale o tom ještě ví. Je však třeba na to myslet už při sepisování nájemní smlouvy. Do ní stačí prostřednictvím notáře vložit doložku přímé exekuční vykonatelnosti. Pokud ve smlouvě není, může se vlastník bytu obrátit na seriózní inkasní agenturu, která neplatiči v mezích norem znepříjemňuje každodenní život.

„Nejlepší je na riziko neplatiče myslet, už když vlastník podepisuje s nájemníkem smlouvu. Její součástí může být doložka přímé exekuční vymahatelnosti, která uvádí, že nájemník souhlasí s exekučním vyklizením, pokud nebude hradit nájem déle než tři měsíce. To sepíše notář a pak už, když k tomu dojde, nemusí pronajímatel čekat na zdlouhavý soud a rovnou dojde k exekuci. Také se vyplatí nájemníka si prověřovat v databázi exekucí,“ řekl Právu prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Co se týče pohledávek, tak úspěšnost vymáhání se podle Plášila v průměru pohybuje kolem dvaceti procent. „Občanský soudní řád se novelizoval asi třistakrát, exekuční řád čtyřicetkrát, to všem komplikuje život,“ poznamenal. Exekuce jsou podle něj stále složité a nákladné. Plášil kromě jiného navrhuje zjednodušit podmínky odpisu nevymahatelných pohledávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám