Hlavní obsah

Soud opět řeší případ studenta, kterého dva pražští policisté údajně škrtili a fackovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 se ve středu vrátil k obžalobě pražských policistů Martina Koppa a Jana Nekvapila, kteří podle žalobce napadli před dvěma roky v březnu na služebně devatenáctiletého mladíka. Ten údajně urážel hlídky policie a armády na ulici krátce po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Foto: Novinky

Obžalovaní policisté Martin Kopp (ve dveřích) a Jan Nekvapil (vlevo v čepici) u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Soud původně policisty osvobodil, městský soud ale kauzu vrátil k novému jednání. Nový verdikt by mohl padnout v prosinci.

Soudkyně Iva Fialová ve středu odročila hlavní líčení na začátek prosince, kdy chce vyslechnout další svědky, někteří se jí rovněž ze středečního jednání omluvili. Zatím vyslechla dva kolegy obžalovaných, kteří byli v době údajného incidentu ve stejné služebně. Svědci uvedli, že si nic zvláštního z toho dne nepamatují.

Fialová původně v lednu jednoho z policistů zprostila obžaloby a případ druhého předala ke kázeňskému projednání. Proti verdiktu se odvolala státní zástupkyně a Městský soud v Praze jí vyhověl. Nadřízený soud spatřuje alespoň částečně v jednání policistů zločin, s čímž by se měl obvodní soud vyrovnat. Mužům hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Podle lednového rozsudku nebyly pro tvrzení obžaloby důkazy. Rovněž oba policisté obžalobu důrazně odmítají, podle nich v jejich prospěch svědčí výpovědi kolegů, kteří si žádného incidentu na služebně nevšimli. Podle obžaloby ale o násilí svědčí kamerové záznamy. [celá zpráva]

Nechtěl předložit průkaz

Případ se týká potyčky z pražských Vinohrad. Skupina mladých lidí šla před dvěma lety kolem několika skupin policistů i vojáků, kteří tehdy byli po Praze rozmístěni kvůli údajné teroristické hrozbě. Jeden ze skupinky, tehdy devatenáctiletý student, byl podle svých slov frustrován z událostí v politice a dění kolem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vykřikl směrem k vojákům a policistům, že by se měli stydět za čínského prezidenta.

Podle policistů byl mladík rovněž vulgární, a protože je to pohoršilo, rozhodli se ho zkontrolovat. Student ale odmítl předložit občanský průkaz a chtěl si vyjednávání s policií nahrát na mobil, který mu ale policista údajně vyrazil z ruky. Spoutaného studenta pak policisté odvezli na služebnu, kde ho podle obžaloby fackovali a škrtili. Mladíka měli policisté i verbálně napadat a urážet.

Reklama

Výběr článků

Načítám