Hlavní obsah

Chomutov vymáhá po odsouzeném šéfúředníkovi prošustrované peníze

Právo, Patrik Biskup
Chomutov

Částku v řádech stovek tisíc korun vymáhá Chomutov po bývalém šéfovi odboru správy majetku města Janu Rulfovi, kterého soud před čtyřmi lety potrestal podmínkou za machinace s fakturami za veřejné zakázky z roku 2007.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení radnice tehdy zjistilo, že město platilo za práce, které nebyly vůbec provedeny, nebo fakturované částky neodpovídaly kvalitě díla. Celkem mělo být prošustrováno tři čtvrtě miliónu korun.

„V rámci trestního řízení soud dotyčnému uložil uhradit jen část škody, která nám vznikla. Se zbytkem nároku jsme byli odkázáni do civilního řízení,“ uvedl David Kuhn z právního odboru chomutovského magistrátu. Podle něho se město nyní žalobou domáhá částky, která mu nebyla přiznána trestním soudem.

„Požadujeme peníze, které město zaplatilo za neodvedenou práci. To jsme schopni prokázat znaleckými posudky,“ dodal Kuhn.

Podle rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem, který má Právo k dispozici, umožnil Rulf v období od dubna do srpna 2007 proplacení nejméně osmi faktur, ačkoliv věděl, že práce nebyly fakticky provedeny anebo jejich kvalita neodpovídala fakturované částce.

Opravili mu dvorek

Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku soud vyměřil Rulfovi trest osmnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky a povinností zaplatit městu přes dvě stě tisíc korun.

Podle závěru soudu nebyl Rulf nezávislým zadavatelem veřejných zakázek, ale aktivně se podílel na zpracování nabídek třetích osob. „Ty pak z nedůsledné kontroly profitovaly stejně jako obžalovaný, kterému jedna ze spřízněných firem opravovala dvorek u jeho rodinného domu,“ konstatoval soud.

Pochybnosti podle soudu vzbuzuje i postup obžalovaného, který ke sporným zakázkám nevedl patřičnou dokumentaci. „Nezaevidoval objednávky zakázek a předávací protokoly po jejich realizaci doložil až v průběhu hlavního líčení, přičemž nedokázal vysvětlit, proč je měl doposud u sebe,“ konstatoval soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám