Hlavní obsah

Bývalí manželé dostali doživotí za vraždu sběratele

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo,

Doživotí. Takový verdikt si vyslechli bývalí manželé Jaroslav (30) a Petra (28) Janákovi. Krajský soud v Hradci Králové je v úterý potrestal za chladnokrevně provedenou smrt sběratele a přípravu či pokusy dalších čtyř vražd. Spolu s nimi byl k osmi letům vězení odsouzen Martin Herzán (43), který se spolupodílel na plánování prvních dvou vražd. Rozsudek zatím není pravomocný.

Obžalovaní exmanželé u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Herzán po domluvě s dnes již rozvedenými manželi pojistil pro případ úrazu či úmrtí třicetiletého muže. Poté chtěli zinscenovat jeho smrt při dopravní nehodě a z pojistky inkasovat peníze. Poškozený však jako zázrakem přežil a ani mu v té době nedošlo, že se málem stal obětí vraždy. Na to se přišlo až později.

V hledáčku policie se manželský pár Janákových objevil totiž až v průběhu vyšetřování nálezu mužského těla v kukuřičném poli u Lázní Bělohrad na Jičínsku z loňského srpna. Ukázalo se, že mrtvým je sběratel z Prahy. Janákovi ho 31. července vylákali na opuštěné místo pod záminkou prodeje poštovních známek a pro pouhých 34 tisíc korun ho za jízdy Petra Janáková zastřelila zezadu pistolí do hlavy.

Jejich resocializace je těžká, spíše vyloučená.
soudce

V průběhu vyšetřování se ukázalo, že úplně stejně měli skončit další dva muži, které zachránila jen shoda okolností. Jeden se nedostavil na místo schůzky, neboť mu byl odebrán řidičský průkaz, druhý neměl u sebe finanční hotovost.

Foto: David Taneček, ČTK

Jaroslav Janák (vlevo) a Petra Janáková (vpravo) u soudu v Hradci

„Byl to stejný modus operandi. Lákali své oběti na věci, které ani neměli. Lákali je na osamocená místa. To dokazuje, jak to měli Janákovi všechno dopředu připravené,“ uvedl předseda senátu Jiří Vacek. O tom, že neměli s poškozenými slitování, svědčí i fakt, že se nijak nemaskovali. Věděli, co jim plánují udělat, nebáli se tedy prozrazení.

Vraždili by dále?

„Měli dluhy minimálně 750 tisíc korun. A když byli schopni popravit člověka pro třicet tisíc, nabízí se otázka, jak chtěli dál řešit svou finanční situaci,“ zeptal se soudce Vacek a položil hypotetickou otázku, zda tedy plánovali dalších pětadvacet vražd, aby své dluhy po těchto drobných částkách splatili.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslava Janáka a Petru Janákovou přivedla k soudu eskorta z vazby, Martin Herzán je souzen na svobodě.

Zatímco u obžalovaného Herzána vzal trestní senát v potaz jeho dosavadní bezúhonnost i skutečnost že byl pouze návodce a nedošlo k fatálnímu následku, a proto byl potrestán pouze osmi lety, místo 15 až 20, u Janákových neměl při rozhodování o výši trestu prakticky žádnou polehčující okolnost. Naopak. Jednalo se o několik trestních činů, ve spolupachatelství, provedených chladnokrevně a bezcitně. Obžalovaným přitížil i posudek znalkyně z oboru psychologie.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalí manželé Janákovi u soudu

„Jejich resocializace je těžká, spíše vyloučená,“ uvedl předseda senátu Jiří Vacek a poukázal i na skutečnost, že ani v průběhu hlavního líčení ani jeden z nich neprojevil známky skutečné lítosti. A poukázal, že chladnokrevněji si počínala Petra Janáková.

Ženy odsouzené na doživotí

Dana Stodolová

S manželem Jaroslavem vraždila starší lidi kvůli majetku. Vraždy byly promyšlené, pár manipulacemi se stopami budil na místě činu dojem, že se jednalo o sebevraždu, dlouho se jim nedařilo přijít na stopu. Celkem usmrtili osm lidí, na zbytek života je soud poslal za mříže v roce 2004.

Jaroslava Fabiánová

Vraždila starší muže, živila se také prostitucí. Poprvé zabíjela už v šestnácti letech, kdy ubila staršího muže kladivem, po návratu z vězení se živila prostitucí a klienty uspávala. Jeden z mužů ale množství analgetik nepřežil a Fabiánová šla zpátky do vězení. Když byla znovu na svobodě, její obětí se stal znovu senior, kterého usmrtila sekáčkem na maso. Nakonec ještě ubodala jednatřicetiletého muže. Soud ji uložil doživotí v roce 2005.

Romana Z.

Soud ji potrestal doživotním trestem za vraždu vlastních čtyř dětí ve svém bydlišti v Širokém Dole na Svitavsku. Podle vyšetřovatelů chtěla spáchat rozšířenou sebevraždu. Zatímco děti usmrtila, její sebevražda se nezdařila, protože přijela policejní hlídka, kterou přivolal její partner. V Česku nejvyšší možný trest si odpykává od roku 2012.

„Obžalovaná ani nemá žádné výčitky z toho, čeho se dopustila. Riziko toho, že se znovu dopustí podobného jednání je vysoké,“ dodal Jiří Vacek.

Rozsudek není pravomocný, Janák se odvolal. Janáková, Herzán i státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechali lhůtu. „Všechny podmínky pro uložení tohoto výjimečného trestu jsou u obou obžalovaných dány,“ uvedla Faltusová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám