Hlavní obsah

Had se plazil z vinotéky do tabáku, popsal odchyt v Kauflandu herpetolog Bublík

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Herpetolog Tomáš Bublík odchytil v pátek nad ránem v Kauflandu v Orlové na Karvinsku hada, který se tam od úterý pohyboval. Novinkám odborník řekl, že je to užovka obojková, která se v tu chvíli vypravila z vinotéky do oddělení tabáku. Obchod bude v nejbližší době otevřen. Bublík minulý týden odchytil jedovatou mambu v Praze.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Herpetolog Tomáš Bublík

Článek

Bublík dorazil do Orlové ve čtvrtek kolem šesté hodiny odpoledne. „Je to obrovská prodejní plocha, takže pravděpodobnost, že zvíře najdete, je velmi malá. Hadi v tomto období hledají místa, kde by hibernovali. Na místě pak může setrvat několik měsíců, proto jsem se snažil provozovnu ohřát a nechal jsem zapnout podlahové topení,” řekl Novinkám odborník.

„Měl jsem pak obrovské štěstí, že jsem kolem čtvrté hodiny ráno tu užovku mohl odchytit. Užovka se zrovna přemisťovala z vinotéky do tabáku,“ popsal odchyt Bublík. Podle něj docela běžné, že se v této době dostane do obydlí užovka nebo zmije.

Zavalitý had

Odchytem strávil asi deset hodin a hada následně předali do ostravské zoo, která rozhodne o jejím osudu. „Společnost postupovala skvěle, protože nebylo jisté, co je to za hada. Videozáznam jsem viděl a nebylo to z něj poznat, proto jsem se rozhodl do Orlové jet. Na záznamu bylo vidět jen malého zavalitého hada, což mohla být klidně zmije,“ vysvětlil herpetolog.

Foto: Kaufland Management ČR s.r.o.

Odchycená užovka obojková

Kde se had v obchodě vzal, nechtěl Bublík spekulovat. Mohl se tam připlazit z venku nebo se tam mohl dostat jinou cestou.

Hada v obchodě hledali hasiči a odborníci od úterý. Plaza v úterý ráno zachytil kamerový systém. Od té doby byl obchod uzavřený. Během pátku se opět otevře.

Bublík minulý pátek odchytil jedovatou mambu zelenou v pražských Hlubočepech, odkud utekla v pondělí poté, co uštkla 30letou majitelku. Ta v pátek zemřela v nemocnici, smrt však nesouvisela s uštknutím. Hada následně hledali odborníci ze zoo i Bublík. Mamba se díky teplému počasí v pátek vydala ven a našli ji zahrádkáři na keři. Bublík ji během několika sekund chytil. [celá zpráva]

Odchyt mamby zelené v zahrádkářské kolonii v HlubočepíchVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám