Hlavní obsah

Žalobce obviněn z korupce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili počátkem září z přijetí úplatku pražského státního zástupce. Podle zjištění Práva jde o Pavla Suchánka, který donedávna působil u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Případ souvisí s kauzou již pravomocně odsouzeného bývalého soudce z Prahy 2 Ondřeje Havlína, který přede dvěma lety dostal za korupci při rozhodování trestních věcí týkajících se případů dopravních nehod a alkoholu za volantem trest 63 měsíců.

Informace o tom, že do jedné z těchto kauz mohl být zapleten i žalobce Suchánek, vyšly najevo při hlavním líčení s Havlínem u kladenského okresního soudu a v následném písemném znění rozsudku. V tom soud zmínil, že Havlín předal úplatek v blíže neupřesněné výši za ovlivnění řešení dopravní nehody jednoho opilého řidiče. Vycházel přitom ze závěrů policejního sledování a odposlechů dodaných kriminalisty a tehdejší dozorovou žalobkyní Havlínovy kauzy, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

„Na suzuki“

Policisté údajně sledovali počátkem roku 2013 schůzku Havlína s advokátním koncipientem a zároveň bývalým šéfem inspekce ministra vnitra Borisem Šteflem.

Ten už byl v procesu s Havlínem uznaný vinným z korupce a dostal za ni podmínku a peněžitý trest 150 tisíc korun.

Podle verdiktu kladenského soudu Štefl soudci Havlínovi nejdříve v telefonu sdělil, že „to pro něj má“. Oba se pak potkali na parkovišti přímo před Havlínovým pracovištěm, tedy soudem v Praze 2.

Jen chvíli poté zavolal Havlín zmíněnému státnímu zástupci Suchánkovi: „Pavlíčku, kdy půjdeš ke mně na soud? Mám pro tebe ty prospekty na to suzuki.“

Suchánek podle odposlechů odvětil, že může přijít okamžitě. A podle soudu si následně skutečně na parkovišti předali peníze. Pojem „prospekty“ prý přitom aktéři Havlínovy kauzy používali místo slova „úplatky“. Výši částky však policisté tehdy nezjistili.

Až deset let

„Důkazní situace je takové síly, že dovoluje závěr o tom, že Havlín Suchánkovi nejen nabídl, ale ze svého pohledu i poskytl úplatek,“ napsal v rozsudku z roku 2015 kladenský soudce Petr Sedlařík. Na základě toho pak Bradáčová dala pokyn tuto část případu znovu prověřit. A po dvou letech prověřování přišla nyní policie s jasnými závěry.

„Dne 3. září bylo rozhodnuto o zahájení trestního stíhání státního zástupce. Je mu kladeno za vinu spáchání zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku,“ sdělil v úterý Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že v případě odsouzení hrozí obviněnému tři roky až deset let vězení. Věc i nadále dozorují žalobci z Prahy 6 a vyšetřuje NCOZ.

Sám Suchánek v minulosti převzetí úplatku v médiích odmítl. Pouze připustil, že se mohl s Havlínem potkat i mimo budovu soudu, prý takto se soudci komunikoval běžně. V nynější kauze je nicméně obviněn jen Suchánek, protože Havlín už byl v souvislosti s případem onoho opilého řidiče odsouzen.

Suchánek je již druhým státním zástupcem z Prahy 2, kterého policie podezřívala z korupce. Společně s Havlínem byl totiž předloni pravomocně odsouzen i Suchánkův kolega, žalobce František Fiala. Dostal 46 měsíců vězení a ve funkci skončil. Naopak Suchánek zatím státním zástupcem zůstává, jen se přesunul do Prahy 4.

Funkce ho ale může až do vyřešení případu dočasně zprostit ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Ten ve středu obdržel od Suchánkových nadřízených návrh na jeho dočasné zproštění výkonu funkce, sdělil Právu mluvčí resortu Vladimír Řepka. Doplnil, že ministerstvo se s podnětem seznámí a poté rozhodne.

Reklama

Výběr článků

Načítám