Hlavní obsah

Soud nechal ve vazbě babičku šestileté Valerie, kterou rok nikdo neviděl

– Praha
Právo, Matěj Říha

Babička šestileté Valerie, kterou téměř rok nikdo neviděl a pátrá po ní policie, zůstává ve vazbě. Pražský městský soud zamítl její stížnost. Šedesátiletou ženu poslal v srpnu do vazby Obvodní soud pro Prahu 3. Důvodem bylo podle informací Práva to, aby neutekla, neovlivňovala svědky a nepokračovala v trestné činnosti.

Foto: Policie ČR

Pražská policie hledá šestiletou Valerii

Článek

Její stížnost proti uvalení vazby ve středu v neveřejném jednání řešil odvolací soud. Od té doby nebylo známé, jak rozhodl.

Až v sobotu byl verdikt zpřístupněn ve veřejné databázi. „Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo potvrzeno,“ napsal do databáze soud.

Zadrželi ji před odjezdem na dovolenou

Babička, která se kromě ztracené Valerie starala o další tři děti, byla zadržena 19. srpna pozdě večer. Policisté ji zadrželi těsně před odjezdem na plánovanou dovolenou.

Žena tehdy detektivům řekla o několika místech v tuzemsku i zahraničí, kde by mohla dívka být. Na žádném z nich ji ale policisté nenašli. Následně byla obviněna pro přečin opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy.

Právo se seznámilo z jedním z dokumentů, který se týká uvalení samotné vazby. V něm se píše, že žena dívenku opustila a zanechala ji na neznámém místě. „Tím, že přerušila péči o nezletilou a tuto s ohledem na její nízký věk a neschopnost si sama pomoci, ji vystavila nebezpečí ublížení na zdraví,“ stojí v dokumentu.

Mohla se stát obětí trestného činu

Policie již dříve upozornila, že nelze vyloučit, že se dívka stala obětí násilného trestného činu. Případem se proto zabývají kromě specialistů na pátrání také kriminalisté z oddělení vražd.

Policisté také na začátku září vyzvali veřejnost, aby se do pátrání po dívce zapojila. Po zveřejnění případu informovali o tom, že se ozval jeden člověk. Poznatky od něj ale k nalezení holčičky nevedly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám