Hlavní obsah

Ať chcípne, pronesl, když muži rozbil hlavu motykou. Dostal deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednou ranou rozbil muži hlavu motykou, teď má pykat deset let za pokus o vraždu. Šestapadesátiletému Antonu Gálovi, původem ze Slovenska, neuvěřil pražský městský soud, že si o čtyřiadvacet let mladší muž patrně rozbil hlavu sám, a poslal Gála do vězení. Po odpykání trestu nesmí vkročit pět let do Prahy. Verdikt ale není pravomocný, Slovák se proti němu odvolal.

BEZ KOMENÁŘE: Příchod Antona Gála k soudnímu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Soud nemá pochyb o tom, že to byl obžalovaný, kdo vzal do ruky motyku, napřáhl se a udeřil poškozeného,“ měla jasno předsedkyně senátu Monika Křikavová. „Jednalo se o náhlý, zákeřný výpad vůči nic netušícímu poškozenému, který utrpěl závažné následky,“ dodala.

Desetiletým trestem soud vyslyšel návrh státní zástupkyně Ladislavy Čarvaš, která pro Gála žádala trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby, která v tomto případě činí deset až osmnáct let vězení. Soud zároveň zakázal Gálovi pobyt na území Prahy na pět let.

Gál podle pondělního rozsudku rozbil motykou hlavu o generaci mladšímu muži, který si se svým známým postavil stan na pozemku v zahrádkářské kolonii v pražském Hloubětíně.

„On je drogový dealer, lidi za ním chodili přes moji zahrádku. Klidně i dvacet lidí za noc. V tom byl ten problém. Chalupu jsem si koupil, abych si odpočinul. Nemůžu chodit, tak chci mít klid,“ tvrdil soudu Gál, který se prý s nezvanými hosty snažil domluvit, volal na ně policii, ale nic prý nepomáhalo.

Loni v listopadu vše vygradovalo, Gál měl oběma mužům říct, ať si sbalí stany a odejdou. Na to ale následovala hádka, po které podle spisu Gál udeřil motykou jednoho z mužů, když byl sehnutý u stanu a balil si věci.

Majitel všehomíra

To ale Gál odmítl, podle něj na něj muži zaútočili a on se bránil. Muž podle Gála asi spadl hlavou na kámen. „On mě napadl, já jsem ho udeřil do prsou a on upadl na obrubník,“ tvrdil do poslední chvíle Gál a také naznačil, že jej mohl praštit někdo jiný.

Jeho teorii ale vyloučili znalci. „Znalkyně velmi jasně a logicky sdělila, že vzhledem k místu poranění a povaze té rány nebylo pochyb o tom, že motyka je tím předmětem, kterým je možno vysvětlit, jak k takovému poranění mohlo dojít,“ uvedla Křikavová s tím, že muži doteď chybí celá část lebeční kosti, protože ještě téměř po roce nebylo možné provést další lékařské zákroky.

Zároveň i známý napadeného muže, který v pondělí vypovídal přes telemost z Košic, prohlásil, že viděl, jak se Gál napřáhl motykou, rána směřovala na hlavu, ale kam dopadla, to už prý neviděl. Po úderu měl Gál prohlásit: „Ať chcípne.“

Život muži zachránili lékaři, které zavolali sousedé. Ti mimo jiné u soudu vypověděli, že Gál je „velký snílek a pohádkář“. „Tvrdil o sobě (Gál), že vyrůstal v šaolinu, že byl v legii, že je to pilot a majitel všehomíra,“ uvedl soused, který po napadení zavolal záchranku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám