Hlavní obsah

Ostrava je vzhůru nohama. Nebezpečnou drogou se otrávilo už 21 lidí

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, den

Velmi nebezpečným syntetickým kanabinoidem se již v Ostravě a také v Hlučíně tento týden otrávilo 21 osob, jeden muž po požití drogy zemřel. Policie nejdříve zadržela pět mužů ve věku od 17 do 41 let a obvinila je z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a jedy. Hrozí jim až pětileté vězení. Ve čtvrtek večer pak policie obvinila šestého muže, kterému hrozí až 18 let.

Foto: Policie ČR

Nebezpečné substance se mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za jiné drogy, např. metamfetamin, extázi apod.

Článek

„Šestatřicetiletý muž byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a jedy. Na rozdíl od pětice předešlých obviněných, kterým hrozí až pětileté vězení, hrozí tomuto pachateli trest odnětí svobody až na 18 let,“ sdělila mluvčí moravskoslezské police Gabriela Pokorná. Dodala, že v pátek se rozhodne, zda obviněný poputuje do vazby.

Muž byl obviněn v souvislosti s pondělní událostí, kdy byly pozdě odpoledne v centru Ostravy nalezeny dvě osoby ve vážném zdravotním stavu. Oba bezdomovci požili nebezpečnou drogu kouřením a také pili alkohol, což znásobilo účinky drogy. Dvaatřicetiletý muž později zemřel, druhý, o čtyři roky starší, byl převezen ve vážném stavu do nemocnice. Odtud již byl propuštěn.

Nejen bezdomovci, droga je i mezi studenty

V oběhu však stále můžou být tisíce smrtelných dávek. Proto policie, město i odborníci znovu varují veřejnost před aplikací této látky. Droga se však šíří i mezi studenty. Policie ve čtvrtek odpoledne zveřejnila nové fotografie podoby nebezpečné drogy.

„Kontaktovali jsme Renarkon a další organizace, které pracují s uživateli drog, aby jejich zaměstnanci v rámci terénní práce a v kontaktních centrech informovali klienty o rizicích drogy, která přímo po požití může ohrozit jejich život,“ upozornil náměstek ostravského primátora pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak).

Vedoucí ostravského Renarkonu Břetislav Kantor pak Právu řekl, že navíc budou informovat i základní a střední školy ve městě a varovat před extrémním nebezpečím. „Vyrábíme i letáčky pro lidi do ulic s varováním a kontaktujeme i kluby, kde by se potencionální uživatelé drog mohli vyskytovat, hlavně až začne víkend a akce,“ líčil Kantor.

Podobný případ měli v Rusku

Dodal, že v systému včasné intervence jim do Renarkonu přišlo varování, že se může jednat o podobnou situaci, která se stala v Rusku v roce 2014. Zaznamenáno tam bylo na 600 otrav syntetickou drogou, která pocházela zřejmě z Číny či Indie. Patnáct lidí zemřelo. „Rok poté se to objevilo v Polsku a tam skončilo v nemocnicích během jednoho týdne 200 lidí,“ uvedl Kantor.

Foto: Policie ČR

Balení nebezpečného syntetického kanabinoidu

Syntetický kanabinoid je látka, která svými účinky v mnohém připomíná marihuanu. Laboratorně vyrobená látka se následně promíchá se sušenými bylinkami a následně kouří. Ještě v nedávné minulosti byly tyto látky na Ostravsku k dispozici v síti tzv. Amsterdam shopů, které ale následně policie po změně zákona a zapsání na seznam zakázaných látek uzavřela.

Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin, jater a psychóza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám