Hlavní obsah

Seřežu tě do krve, psal soudci. Hrozí mu osm let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seřežu tě do krve, tvoji manželku i tvé děti. Necháváš léta páchat bezpráví a zlovůli. To je jen zlomek z obsahu e-mailové korespondence, kterou od září loňského roku do letošního února posílal předsedovi domažlického soudu Janu Švíglerovi 46letý muž z Domažlicka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce jej nyní obžaloval z pomluvy, nebezpečného vyhrožování a křivého obvinění. Hrozí mu za to až osm let vězení.

„V e-mailových dopisech poškozeného pomlouval, vyhrožoval jemu i jeho rodině a křivě jej obviňoval z trestných činů,“ stojí v textu obžaloby.

Z ní také vyplývá, že obviněný muž některé e-maily současně zasílal na vědomí i dalším osobám a orgánům. „Z provedených důkazů je přitom patrné, že šlo o výmysly obviněného, který takto reagoval na průběh a výsledky soudních řízení týkajících se jeho syna,“ konstatoval státní zástupce.

Podle informací Práva šlo o spor obviněného muže s bývalou manželkou ohledně péče o jejich nezletilého syna, který v minulosti projednával domažlický soud.

Vyfabulovaná obvinění

„Já jsem v té věci nerozhodoval, ale z pozice předsedy soudu jsem musel následně řešit jeho výhrady k údajným průtahům a nevhodnému chování soudce, který měl případ na starosti. Všechny stížnosti, kterých bylo celkem devět, jsem zamítl jako neopodstatněné,“ vysvětlil Švígler, co zřejmě bylo motivem verbálních útoků na jeho osobu.

Vše začalo v roce 2014, když obviněný muž zavolal na tísňovou linku policie, že Švígler pohlavně zneužívá nezletilého syna obviněného. Policisté tehdy vyjeli oznámení prověřit na udanou adresu a ukázalo se, že šlo o zcela vyfabulované obvinění.

Následovaly další e-maily, které obviněný muž neposílal jen Švíglerovi, ale i různým veřejným institucím, jako například ministerstvu spravedlnosti, kanceláři prezidenta nebo ombudsmanovi.

Když vám takový nevyzpytatelný člověk napíše, že seřeže manželku a děti do krve, budete mít oprávněný strach.
soudce Jiří Švígler

„Psal, že mě policie vyšetřovala za pedofilii, ale že mi bohužel nic neprokázali s ohledem na moje působení v justici. Označuje mne za méněcenného pedofilního zk...syna, jehož vzorem je fašismus a který nechává bít a pohlavně zneužívat malé děti,“ uvedl už dříve Švígler.

Z e-mailů od obviněného muže se soudce dále dozvěděl, že podporuje daňové úniky a zneužívá sociální dávky. „V jednom z dopisů, který elektronickou poštou rozeslal několika dalším institucím, také uvedl, že si mažu genitálie koňským trusem a takto potřísněn se ukájím na nezletilých dětech a uhynulých zvířatech,“ upozornil Švígler.

Nechutné osobní nadávky by soudce podle svých slov ještě dokázal skousnout, ale útoky na svoji rodinu už považoval za věc, která je za hranou. „Tady už přerostla verbální agrese ve výhrůžky fyzickou likvidací mých nezletilých dětí. Když vám takový nevyzpytatelný člověk napíše, že seřeže manželku a děti do krve, budete mít oprávněný strach,“ prohlásil Švígler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám