Hlavní obsah

Jsem imbecilní a slabomyslný, předstíral muž. Na dávkách obral stát o víc než milión

Praha

Lékaře i pracovníky úřadů obelstil 31letý muž, který 12 let předstíral, že trpí mentální retardací s IQ 35 a musí se o něj starat matka, protože je neustále schoulený v posteli se svým medvídkem. Mezitím si však stačil udělat řidičský průkaz i páchat trestnou činnost. Na dávkách dostal neoprávněně víc než milión korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se začal odvíjet v roce 2006, kdy si tehdy 19letý mladý muž uvědomil, jak snadno by se mohl dostat k penězům. Zažádal o invalidní důchod s tím, že trpí duševní poruchou. To doložil posudky lékařů, kteří napsali, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a jeho intelektová výkonnost je při spodní hranici středně těžké mentální retardace s IQ 35.

„Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči. Díky tomu skutečně invalidní důchod získal a pobíral tak několikatisícové částky,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Za rok 2018 mu byl přiznán důchod ve výši devět tisíc korun. To ovšem nebylo vše. Před sociální pracovnicí podle policie předstíral, že je neustále v posteli schoulený u matky, třesou se mu ruce, ve kterých drží medvídka.

Příspěvek na mobilitu

„Tím se mu podařilo získat příspěvek na péči na základě doložené zdravotní dokumentace a sociálního šetření ve výši osm tisíc korun měsíčně,“ doplnil Daněk. V roce 2012 navíc dostal příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun měsíčně.

Trestní oznámení na něj podal úřad práce, který měl podezření, že muž všechny své nemoci předstírá. Kriminalisté následně zjistili, že muž si i přes imbecilitu a retardaci zvládl udělat řidičský průkaz. „Byl také několikrát odsouzen za majetkovou a drogovou trestnou činnost s tím, že si tresty odpykal. Přitom při žádném ze soudů ani při výkonech trestu odnětí svobody nevyvstalo jakékoliv podezření na výše popsané postižení,“ popsal mluvčí policistů.

Policisté ho obvinili z trestného činu podvodu, za který mu hrozí až osm let za mřížemi. Podle policie způsobil škodu ve výši víc než jeden a čtvrt miliónu korun.

Oligofrenie je porucha intelektu projevující se jeho nevratným snížením. Je vrozená, nebo způsobená organickým poškozením mozkové tkáně nebo příslušných buněk před a během početí, nebo během vývoje plodu. Česky je tato porucha nazývána jako slabomyslnost.
Imbecilita (IQ 36 až 51) - lze dosáhnout inteligence asi šestiletého dítěte, je mimořádně obtížné dosáhnout alespoň základní gramotnosti, v těžších formách bývalo doporučováno zařazení do ústavní péče.Zdroj: Wikipedia.org

Reklama

Výběr článků

Načítám