Hlavní obsah

Senior srazil chodce a ujel, soud ho poslal do léčebny

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zákazem řízení, v autě s propadlou technickou kontrolou, bez zaplaceného povinného ručení, po mozkové mrtvici a s lehkou demencí se po Žďáru nad Sázavou proháněl ve svém autě 71letý Petr Kašpar. Jeho jízdy po městě utnula až nehoda, při níž smetl na přechodu mladého muže. Důchodce od zraněného ujel a auto schoval do garáže. Za to ho soud poslal do léčebny a auto zabavil.

Foto: Mapy.cz

Léčebna v Janově na Rokycansku (ilustrační foto)

Článek

K nehodě došlo loni v polovině prázdnin ve Žďáru. Kašpar vůbec nereagoval na chodce jdoucího po přechodu a bez sebemenší snahy brzdit ho srazil. Náraz tehdy dvacetiletého mladíka doslova katapultoval do vzdálenosti čtrnácti metrů.

Řidič se o osud zkrvaveného chodce vůbec nezajímal, jen sešlápl plyn a zmizel. Mladý muž naštěstí vyvázl jen s poraněnou paží, otřesem mozku a s drobnějšími zraněními po celém těle.

Lékaři se vyhýbá

Policisté auto vypátrali díky svědkyním. „Zastavila jsem před přechodem, kluk začal přecházet, když vtom do něj narazilo auto. Letěl několik metrů. Řidič auta nebrzdil, po střetu ještě přidal plyn a ujel,“ vypověděly.

Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu převážila v úvahách o potrestání ochrana společnosti před represí a citelnějším trestem pro obžalovaného.
z verdiktu soudu

Když strážci zákona na Kašpara uhodili, zapíral, že by někoho srazil. Komunikace s ním byla velmi obtížná, protože po cévní mozkové příhodě, kterou utrpěl před dvaceti lety, není schopen hovořit, číst ani psát a na jednoduché otázky odpovídá pouze pohyby hlavy.

Vyšetřovatelé se nicméně dozvěděli, že ví, že má zákaz řízení, přesto prý po městě jezdil, protože špatně chodí. Jezdil prý ale jen rychlostí okolo třiceti kilometrů v hodině.

DNA na autě patří sraženému chodci

Na žádnou nehodu si nevzpomínal, nevěděl, co je přechod pro chodce, a přes svůj očividně nedobrý zdravotní stav se lékaři vyhýbá, naposledy byl u něj před deseti lety.

Mužovo tvrzení, že nikoho nesrazil, vyvracela promáčklá kapota a krvavé stopy, DNA na autě navíc odpovídala sraženému chodci. Znalci zdůraznili, že důchodce si rád přihne, a konstatovali, že bez dalšího léčení bude nebezpečný, pokud se dostane k možnosti řídit auto.

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou nakonec muže nepotrestal vězením, ale nařídil mu ochrannou ústavní léčbu, zabavil mu auto a zakázal na pět let řídit.

„Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu převážila v úvahách o potrestání ochrana společnosti před represí a citelnějším trestem pro obžalovaného. U soudu sám řekl, že se dobrovolně k lékaři dostavovat nebude, nechtěl přijít ani ke znalci a musel být předveden policií. Ústavní léčení do budoucna zamezí jeho nebezpečnému jednání a zajistí mu potřebnou pomoc v jeho životní situaci,“ konstatoval v rozsudku soud.

Kašpar se ale s takovým verdiktem nesmířil a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu s tím, aby byl viny zcela zproštěn. Senát v čele s Hanou Kleinovou ale o tom nechtěl ani slyšet. „Měl zákaz řízení a autem jezdil, přitom nebyl schopen řídit. Je si vědom svého zdravotního stavu, ale léčit se nechce. Jeho jednání ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu, a to mohl způsobit ještě daleko horší nehodu,“ smetli soudci odvolání ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám