Hlavní obsah

Mladík vydíral Babiše zveřejněním údajů jeho dcery, vyvázl s podmínkou

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

S podmíněným trestem vyvázl hacker Roman H. z Ostravy, který v minulosti vyhrožoval Andreji Babišovi i jeho rodině prostřednictvím sociálních sítí. Ostravský okresní soud dvacetiletého muže potrestal v neveřejném jednání. Verdikt si odsouzený zatím nepřevzal, takže není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž, který se hlásil ke skupině Anonymous, před dvěma lety vyhrožoval Babišovi konkrétně nespecifikovaným násilím v případě, že nedojde k úpravám loterijního zákona podle jeho představ, vyděrači vadilo i zavádění systému EET.

Následně podle rozsudku vyhrožoval, že zveřejní osobní údaje Babišovy dcery na erotické seznamce. Navíc se ukázalo, že má v počítači nainstalován systém umožňující hackerské útoky.

„Muž dostal podmíněný trest v délce dvanácti měsíců odnětí svobody se zkušební dobou na čtyřiadvacet měsíců,“ potvrdil ve čtvrtek Právu mluvčí soudu Lukáš Delong. Doplnil také, že soud navíc rozhodl o propadnutí věci, takže muži zabavil počítač, ze kterého byly výhrůžky odesílány.

Soud vynesl trestní příkaz od stolu bez projednání v hlavním líčení. Muže uznal vinným ze tří přečinů – vydírání, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a opatření a přechovávání přístupového zařízení. „Odsouzený si může proti rozhodnutí soudu podat odpor, v tom případě bude u okresního soudu nařízeno hlavní líčení, ve kterém se bude moci hájit,“ dodal Lukáš Delong.

Reklama

Výběr článků

Načítám