Hlavní obsah

Dalíkovi ústavní stížnost nepomohla

Brno
Aktualizováno

Lobbista Marek Dalík zůstává ve vězení. Ústavní soud odmítl jeho stížnost jako neopodstatněnou, neshledal porušení jeho ústavních práv, uvedla v pondělí Česká televize. Dalík si odpykává pět let ve vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Někdejší pravá ruka premiéra Mirka Topolánka vinu dlouhodobě odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobista Marek Dalík nastoupil v pondělí 6. listopadu 2017 do věznice v Ruzyni.

Článek

Marek Dalík původně dostal trest čtyři roky za mřížemi za to, že si při neformální schůzce ohledně nákupu pandurů řekl v roce 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun.

Tento rozsudek byl loni na jaře zrušen, ale po zásahu Nejvyššího soudu padl nový verdikt, který lobbistovi o rok přitížil. Vrchní soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je podle rozsudku v omyl tím, že předstíral vliv na ministry.

Dalík nastoupil do výkonu trestu loni počátkem listopadu do ruzyňské věznice.

Transportéry za 14 miliard

Dalíkovi při druhém jednání před odvolacím soudem nepomohla ani změna výpovědi. Poprvé v ní připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích mluvilo. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám