Hlavní obsah

Kriminalita v Česku výrazně klesla, říká statistika. Za pět let o desítky procent

Kriminalita v Česku v posledních pěti letech klesá. Některé kraje, třeba Plzeňský, hlásí poklesy pětinové, jiné i víc než dvoupětinové. V Praze se počet trestných činů od roku 2013 do loňska snížil o 38 procent, nejvýrazněji u majetkové a násilné trestné činnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na zvýšení bezpečnosti se podílejí kraje i města, která se snaží zejména nabírat nové strážníky i zvyšovat počty míst pod dohledem bezpečnostních kamer.

Plzeňský kraj: Roste podíl cizinců

V Plzeňském kraji klesla kriminalita od roku 2014 zhruba o pětinu. Tamní města s průmyslovými zónami často řeší problémy spjaté s rostoucími počty agenturních zaměstnanců z ciziny. Průmyslové podniky se bez nich neobejdou, cizinci se ale podílejí na trestných činech a přestupcích. S tím souvisí i problémy s ubytovnami a bezdomovci.

Ač cizinci nejsou hlavními pachateli trestné činnosti v Plzeňském kraji, jejich podíl na ní roste. Plzeň dává ročně asi pět miliónů korun z rozpočtu na systém kamer. Další peníze investuje ze státních a krajských dotací.

Olomoucký kraj: Problémem bezdomovci v centru

Výrazně se kriminalita snížila za posledních pět let v Olomouckém kraji. Radnice se snaží rozšiřovat a modernizovat kamerový systém, bojují proti vzniku nových sociálních ubytoven, spolupracují se strážníky i s policií. Nedaří se jim ale například vymýtit z center měst bezdomovce, což je příklad Olomouce či Jeseníku.

Moravskoslezský kraj: Nejvyšší kriminalita v Ostravě

V Moravskoslezském kraji kriminalita od roku 2013 klesla o 45 procent, přesto zůstává počet spáchaných zločinů v kraji druhý nejvyšší po Praze. V odlehlejších venkovských oblastech je počet trestných činů podprůměrný, ve větších městech ale patří mezi nejvyšší v zemi.

V okrese Ostrava loni policisté zaznamenali víc zločinů než ve většině celých krajů a s vysokou kriminalitou se potýká i Karvinsko. Města se s vysokou kriminalitou snaží bojovat, v posledních letech investovala milióny do kamerových systémů.

Ústecký kraj: Kriminalita patří mezi nejvyšší v ČR

I v Ústeckém kraji kriminalita každoročně klesá, přesto patří mezi nejvyšší. Řada radnic se v uplynulém čtyřletém volebním období rozhodla zvýšit počet strážníků a asistentů prevence kriminality. Města vydávala i takzvané vysedávací vyhlášky a vyhlašují zóny bez doplatků na bydlení. Cílem je zvýšit bezpečnost v ulicích.

Praha: Třetinu trestných činů páchají drogově závislí

Čtvrtina tuzemských trestných činů připadá na Prahu. Rozlohou sice zaujímá pouze 0,6 procenta území republiky, vyznačuje se ale vysokou hustotou obyvatelstva, turistickým ruchem a anonymitou. Loni byla i tak kriminalita oproti roku 2013 nižší o 38 procent.

Nejčastěji se policie setkává s majetkovou trestnou činností, zejména s kapesními krádežemi nebo krádežemi z aut. Minimálně třetinu trestných činů páchají drogově závislí.

Liberecký kraj: Problém s nabíráním policistů

Trestných činů každoročně ubývá také v Libereckém kraji. Zatímco před pěti lety policisté řešili téměř 14 tisíc případů, loni to bylo 8672. Kromě kamer přibývá asistentů prevence kriminality, kteří pomáhají řešit problémy v rizikových lokalitách. Obtížně se ale v kraji daří přijímat nové lidi ke státní i městské policii.

„Tím, že je nezaměstnanost pod čtyři procenta, je těžké někoho zaujmout a přijmout. A to máme náborový příspěvek 75 tisíc korun,” uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Pokles i v dalších krajích, investuje se do kamer

V Pardubickém kraji klesla kriminalita od roku 2014 do loňska zhruba o 30 procent, nejčastější je majetková trestná činnost.

Znatelný pokles eviduje i Zlínský kraj, kde se kromě rozšiřování kamerového systému snaží bojovat proti vzniku dalších chudinských ubytoven.

Počet kamer se zvyšuje i ve větších městech v Jihomoravském kraji, kriminalita tam za posledních pět let klesla zhruba o třetinu.

Na kamery spoléhají při prevenci kriminality i okresní města na Vysočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám