Hlavní obsah

Riziko bylo extrémní, nevíte, jestli na vás něco nespadne, řekl k zásahu v pobořeném domě šéf hasičů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ok, jap

Hasiči od úterního dopoledne hledali zavalené lidi v rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy, kde se zřítila dvě patra budovy. Dosud vyprostili dva zraněné, záchranáři ošetřili celkem tři muže. Podle přivolaných statiků hrozí, že se budova zřítí celá. Hasiči proto urychlili odklízení sutin a poté oznámili konec prohledávání místa. Nikoho dalšího nenašli.

Záznam: V centru Prahy se zřítilo patro v domě, pět lidí bylo zavalenoVideo: Novinky

 
Článek

Krátce po 22:30 napsali pražští hasiči na Twitteru, že práce byly ukončeny a místo se připravuje k předání policii. Před 23. hodinou je policie oficiálně převzala.

Podle náčelníka štábu Pavla Klegra bylo prohledáno sto procent rozsahu místa, nyní je bude strážit policie. Místo je však velmi nebezpečné.

„Do rána se bude místo zásahu strážit a ráno nastupuje kriminální policie, která bude provádět úkony vyšetřování a ohledávání místa té mimořádné události,“ doplnil velitel zásahu Jan Havrda. Podle něj zásah zkomplikovala tma, hasiči museli odstraňovat suť i ručně a bylo třeba i vizuálně kontrolovat stropy, které hrozí dalším zřícením.

Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského je budova stále nestabilní a je těžké říci, jak se bude situace vyvíjet dál. Na dotaz novinářů, jestli šlo o mimořádně náročný zásah uvedl, že každá manuální práce je náročná. „Je to v prostoru, kdy nevíte, zda na vás něco může spadnout, jestli se ten objekt bude pohybovat. To extrémní je tam riziko, ne ta práce jako taková,“ řekl Hlinovský.

Pomáhala čidla

„Asi před minutou se zřítil další strop, trefilo to jednoho hasiče, ale údajně je bez zranění, posíláme ho do sanitky,” uvedl před 19. hodinou večer Klegr. Po dvou hodinách přítomné novináře informoval o změně plánů, kdy chtěli hasiči původně nechat usadit prach a na místo znova povolat kynology, ale s blížící se nocí se nakonec rozhodli raději zintenzivnit práce na odstraňování sutin.

„S padající tmou budeme mít problémy s viditelností čidel, která nám hlídají tu stavbu,” vysvětlil změnu plánu Klegr. Už dříve uvedl, že spolu se statiky v budově rozmístili šest těchto zařízení, která hlídají pohyby nestabilní budovy.

„Máme odstraněno a vyčištěno zhruba sedmdesát procent toho prostoru,” dodal Klegr krátce před 21. hodinou večer s tím, že doufají, že „tam nikdo nebude”. „Ta informace, že jedna osoba chybí, byla ne úplně přesná,” podpořil dále naděje na zachování současné bilance tří zraněných lidí.

Velitel zásahu komentuje stav záchranných prací k 19. hodině večerVideo: Novinky

Hasiči podle něj práce nepřeruší ani po setmění. „Předpokládám, že tma nás nezabrzdí, budeme pokračovat celou dobu, dokud si nebudeme jisti, že tam nikdo není,” uvedl. Na zásahu se podle něj podílí víc než stovka hasičů a další záchranáři z Báňské záchranné služby.

Foto: Novinky

Hasiči hledají další zavalené lidi v centru Prahy, hrozí celkové zřícení budovy

Všichni tři psi kynologické služby podle Klegra označili dříve místo jako takzvaně pozitivní. Hasiči ale nevědí, kolik dělníků v budově bylo. „Není tu nikdo, kdo by nám řekl, že v tom místě byl jeden, dva nebo více lidí. Taková je situace vždy,” podotkl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vzadu je sací bagr na sutiny.

Právě možná přítomnost zavalených zpomaluje celý proces záchrany. „Sutin není tolik jako v jiných případech v minulosti, ale chtěli jsme dát šanci případným přeživším, a proto jsme přivolali další druhý sací bagr,” vysvětlil Klegr.

Sutiny uvnitř budovyVideo: Novinky

Hrozí celkové zřícení budovy

Už dříve odpoledne naznačil, že budova zůstává velmi nestabilní. „Máme tu dva statiky a oba nám řekli, že se ta budova může kdykoli zřítit,” sdělil po 14:30 s tím, že se hasiči ve spolupráci se statiky snaží budovu „svázat”, aby zabránili dalšímu kolapsu stavby.

Foto: Novinky

Zřícená podlaha

Později doplnil, že po konzultaci se statiky by bylo další zajišťování stavby příliš riskantní. Pohyby budovy proto sledují v šesti bodech přístroje, které hlásí byť milimetrovou odchylku. Celkové zřícení přesto podle Klegra není vyloučeno.

V budově bývala základní škola. Po přestavbě, kterou provádí firma Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Firma už odmítla, že by porušila jakékoli předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté kontrolují dělníky, kteří pracovali na stavbě v Mikulandské ulici.

„Příčinu zřícení nelze předjímat,” sdělil ČTK mluvčí Metrostavu Martin Patřičný. Počet lidí pracujících na stavbě neuvedl. Mluvčí policie Jan Rybanský už sdělil, že policisté budou případ šetřit jako trestný čin obecného ohrožení. „Vše je ale teprve v prvopočátku,” sdělil mluvčí.

Rozhovor s mluvčí pražské policie - Jan RybánskýVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranáři se chystali na nejhorší

Patra se v domě zřítila po desáté hodině dopoledne. „Dostali jsme ohlášený pád klenby. Na místo kromě hasičů vyrazili také speciální psi na vyhledávání osob,“ řekla krátce poté Novinkám mluvčí hasičů Kateřina Suchanská s tím, že na místě hasiči našli dva zraněné, které předali záchranářům.

Rozhovor s mluvčí záchranné služby o spadlé zdiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ti na místo vyslali celkem čtyři posádky, dva lékaře i inspektora. „Celkem bylo nahlášeno pět zraněných. Záchranáři měli v péči tři osoby, které byly ve středně závažném stavu. U jednoho muže bylo nutné zajistit dýchací cesty a uvést ho do umělého spánku a ve velmi vážném stavu byl převezen do nemocnice,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová s tím, že další dva lidé by mohli být stále pod sutinami.

Foto: ZZS Praha

Záchranáři u zřícené klenby v Praze

Záchranáři rovněž aktivovali dopoledne traumatologický plán. Ten mimo jiné znamená, že nemocnice se musejí připravit na větší počet zraněných. Před jednou hodinou odpoledne jej však ukončili a na místě zůstala posádka záchranářů s inspektorem.

BEZ KOMENTÁŘE: Spadlá zeď v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na pomoc hasičům a záchranářům přijel také Český červený kříž a psychologové, jejichž pomoc podle dostupných informací nikdo dosud nepotřeboval.

Zásah složek komplikuje dopravu v centru Prahy, především v ulici Národní. Po poledni na několik desítek minut policie odklonila také provoz tramvají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám