Hlavní obsah

Matky dostaly poprvé pokutu za nelegální hazard

Právo, Adéla Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za takzvané dipování, které spočívá v pořádání nelegálních internetových tombol, padla v Česku historicky první pokuta. Žena, která na síti dlouhodobě nabízela zájezdy i šperky, musí ministerstvu financí zaplatit 90 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na nelegální hazard českých žen, především matek na mateřských dovolených, které si dipováním vydělávají i desetitisíce korun měsíčně, upozornilo loni v prosinci jako první Právo. Článek tehdy vyvolal několik zásadních reakcí.

Facebookové dipovací skupiny začaly z prostředí českého internetu mizet. Správkyně skupin, jež se podle vlastních slov nudily a chtěly si přivydělat, se obávaly hrozících pokut, kterými ministerstvo financí provozovatele podobných skupin strašilo.

Po pár týdnech, kdy nedošlo k žádnému potrestání, se však ženy k hazardu opět vrátily. Přestože redakce upozornila provozovatele nelegálních tombol na to, že ministerstvo sbírá důkazy, které následně využije proti nim, pokračovaly v hazardu dál. Teď na to jedna z nich doplatila.

„Tento týden byla v souladu se zákonem o hazardních hrách v rámci přestupkového řízení udělena první pokuta ve výši devadesát tisíc korun za dlouhodobé organizování ilegálního hazardu v podobě dipování. To bylo zdokumentováno a prokázáno v prvním čtvrtletí tohoto roku na Facebooku,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Pokutovaná žena podle něj dlouhodobě nabízela zahraniční zájezdy (200 losů za 200 korun) nebo například luxusní hodinky (125 losů za 200 korun).

Hra o peníze

„Ministerstvo vyčká, až rozhodnutí nabyde právní moci, poté nastane lhůta třiceti dnů na zaplacení pokuty. Pokud by nebyla zaplacena, mohli bychom následně přistoupit k jejímu exekučnímu vymáhání,“ doplnil Běhal.

Princip „hry“ spočívá v tom, že si lidé nakoupí zmíněné losy a jeden z nich při následném slosování, které probíhá po vykoupení veškerých losů, vyhrává cenu. Obvykle jde o značkové oblečení, šperky, ale také již zmíněné zájezdy.

Podstata je však taková, že výhra je vždy ve výsledku mnohem nižší než částka utržená z prodeje losů.

Příkladem může být dipování o peníze, na které před časem redakce rovněž upozornila. Provozovatelka stránek nabízela výherci devět tisíc korun, sama si ale rozprodáním všech losů přišla na čtyři tisíce.

„Důkladně jsme zdokumentovali ty nejhorší exempláře. Nechtěli jsme, aby to dopadlo tak, že dostanou tisíc korun pokutu za to, že jsme je jednou přistihli. Chtěli jsme prokázat soustavnost,“ nastínil před časem Právu bývalý náměstek ministerstva financí pro boj s hazardem Ondřej Závodský.

Ženy, které se na hazardování podílely, prý nevěřily, že by k pokutě ministerstvo skutečně někdy přistoupilo.

„Nikdo nevěřil, že na pokuty někdy dojde. Těm hlavním, které vydělávaly nejvíc, vydrželo jen chvíli, aby skupiny neměly. Pak asi chyběly peníze a tomboly rozjely znovu,“ řekla Právu jedna z členek utajené dipovací skupiny.

„Mrtvé“ jen zdánlivě

Podle ní je dipování v Česku sice na pohled mrtvé, v uzavřených facebookových skupinách se však děje dál. „Ty původní skupiny jsou zrušené, teď jsou tajné. Vím o spoustě. Jsem minimálně v sedmi,“ prozradila Právu žena. Matky tak nadále pořádají tomboly ve skupinách, které nesou takové názvy, jež nezúčastněnému pozorovateli neprozradí nic o hazardu, který bují uvnitř. Ještě před půl rokem se přitom skupiny neohroženě nazývaly jednoduše „dipování“.

Dostat se jim na stopu je pak pro úřady velmi komplikované. Resort financí se však dipováním nadále zabývá, není tedy vyloučeno, že přistoupí k dalším pokutám.

„Ministerstvo průběžně vyhodnocuje zjištění ze své kontrolní činnosti a spolupracuje rovněž s policií, která se prověřováním tohoto typu nelegální nabídky internetových hazardních her také zabývá. Informace o řízeních, která dosud nejsou uzavřena, ale úřad nepovažuje za vhodné poskytovat,“ dodal mluvčí Běhal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám