Hlavní obsah

Na řece Moravě u Nedakonic se potopila loď, na břeh ji musel vytáhnout jeřáb

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedakonice
Aktualizováno

Loď se v pátek večer potopila v plavební komoře u Nedakonic na řece Moravě na Uherskohradišťsku. Z členů posádky, kterou tvořili dvě dospělé osoby, tři děti a pes, nikdo nebyl zraněn. Loď musel na břeh vyzdvihnout jeřáb. Zásah trval až do sobotních ranních hodin. Právu to řekl v sobotu ráno jejich krajský mluvčí Roman Žemlička.

Foto: Hasiči Zlínského kraje

V řece Moravě se potopila loď

Článek

Hlášení o potopené lodi u jezu Nedakonice podle něj přijali hasiči v 18:41 hodin. „V době našeho příjezdu byla na místě Policie České republiky a posádka z potopené lodi už byla na břehu. Z potopené lodi unikly do vodního toku pohonné hmoty. U výjezdu z plavební komory jsme položili na hladinu řeky sorpčního hada a o kus dál po proudu vytvořili nornou stěnu. Uniklé pohonné hmoty plovoucí na hladině jsme zasypali sorpční látkou,“ uvedl Žemlička.

Jeden z členů posádky potopené lodi, jak dále informoval, hasičům sdělil, že když se začali potápět, přiblížila se k nim loď, která stála za nimi. Na tuto všichni přeskočili a pak vystoupili na břeh.

Foto: Hasiči Zlínského kraje

V řece Moravě se potopila loď

Na místo se dostavil majitel lodi a zástupce přerovské pobočky Státní plavební správy a také zástupce Odboru životního prostředí města Uherské Hradiště. Povoláni tam byli i policejní potápěči. Majitel potopené lodi zajistil k jejímu vyzdvižení soukromý jeřáb.

„Na místě bylo nedostatečné osvětlení, proto jsme osvětlovali plavební komoru. Před příjezdem jeřábu vynášeli na břeh z lodi dostupné nebo plovoucí věci. V průběhu vyprošťování lodi ze dna plavební komory jsme také odčerpávali vodu z lodi pomocí ponorného čerpadla. Loď byla na břeh vytažena a uložena dnes v 0:22,“ dodal Žemlička s tím, že hasiči veškerou činnost na místě ukončili v 1:21.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám