Hlavní obsah

Vyhrožovala prvňáčkům. Nyní je stíhána

Právo, Patrik Biskup

Slůvko „rovnou“ a k tomu obrázek pistole. Tak vypadal vzkaz, který poslala 26letá žena z Tachova prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických Proseticích, kam chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Její nevraživý komentář se objevil mezi mnoha dalšími pod fotografií žáků první třídy, kterou loni na podzim zveřejnil na internetových stránkách regionální deník a odkud ji pak řada lidí sdílela na sociálních sítích.

Policie nyní Romanu L. obvinila z přečinů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Podle informací Práva její trestní stíhání inicioval přímo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Zvrat v případu

Původně totiž vyšetřovatelé s posvěcením dozorujícího státního zástupce případ uzavřeli jako přestupek a spis odevzdali správnímu orgánu k vyřízení. S tímto závěrem Zeman nesouhlasil, po jeho námitkách příslušný žalobce rozhodnutí o odevzdání pro přestupek zrušil a případ vrátil zpět do přípravného řízení.

Podle názoru Zemana je Romana L. za své jednání trestně zodpovědná.

„Vyhrožovala skupině osob usmrcením na veřejně přístupné počítačové síti, přičemž přitěžující okolností je skutečnost, že výhrůžka směřovala vůči šesti až sedmiletým dětem,“ argumentoval nejvyšší státní zástupce.

Šlo o nevhodný humor, nemyslela jsem tím nic zlého ani rasistického
stíhaná Romana L.

Ani případné doznání, lítost či bezúhonnost podezřelé nemohou podle Zemana vést k absenci trestní odpovědnosti. „Tyto aspekty by mohly být důvodem k aplikaci některého z odklonů trestního řízení,“ upozornil Zeman.

Z důkazů poukázal především na výpověď samotné podezřelé, která se od svého příspěvku nijak nedistancovala a přiznala, že věděla, do jaké diskuse se zapojila a jaké problematiky se týkala.

Chtěla to smazat

Jak Právo zjistilo, obviněná žena u výslechu uvedla, že jednala nerozvážně. Své chování přičítala alkoholu. „V té době jsem pila v hospodě. Na fotku jsem narazila na Facebooku, byla u ní spousta komentářů. Tak jsem tam také jeden nepatřičný napsala. Šlo o nevhodný humor, nemyslela jsem tím nic zlého ani rasistického,“ řekla policistům.

Podle svých slov si druhý den uvědomila, jakou hloupost udělala, a chtěla svůj příspěvek smazat. Už ho tam ale nenašla.

Státní zástupce je přesvědčen, že z hlediska zavinění postačuje i nepřímý úmysl. „Musela si být vědoma toho, že v kontextu celé diskuse se závadovými komentáři je její příspěvek způsobilý podnítit nenávist ke konkrétní skupině osob, přičemž daný trestný čin je dokonán již projevem bez nutnosti vyvolat následek,“ uzavřel žalobce.

Romana L. je tak druhým člověkem, kterého policie za nenávistné komentáře k fotce teplických školáků trestně stíhá.

Finanční sbírka

Už dříve obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil, když zohlednil mimo jiné to, že muž přispěl patnácti tisíci na dobročinnost.

Vlnu verbálních útoků a negativních příspěvků později vystřídala vlna solidarity a zájmu o děti. Ve prospěch školy byla založena finanční sbírka, při níž se vybralo více než 200 tisíc korun.

Reklama

Související články

Policie vyšetřuje útoky na teplické školáky

Teplická policie se na základě podnětů z médií zabývá případem nenávistných komentářů směřovaných na prvňáky základní školy v teplické čtvrti Prosetice....

Výběr článků

Načítám