Hlavní obsah

Inspekce obvinila dva dozorce za údajné zmlácení lotyšského aktivisty

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v těchto dnech obvinili dvojici dozorců litoměřické věznice, kteří letos v únoru údajně zmlátili cizince drženého ve vydávací vazbě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právu to v úterý sdělil mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že za zneužití pravomoci a ublížení na zdraví hrozí příslušníkům Vězeňské služby ČR jeden rok až pět let vězení. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.

Podle informací redakce se dozorci pomstili problémovému cizinci za to, že předtím napadl jejich kolegu. Na následném obvinění dvou z nich pak sehrály roli znalecké posudky údajně potvrzující, že část zranění mu způsobili svým útokem právě dozorci.

„GIBS nadále pokračuje ve vyšetřování případu, jehož podstatou je fyzické napadení jedné vězněné osoby (cizince), a to dne 19. února, po předchozím fyzickém útoku na jednoho ze svých kolegů. Napadením vězně mu bylo způsobeno zranění, které omezilo jeho obvyklý způsob života na čtyři týdny,“ upřesnil Mitáček.

Podle dřívějších informací médií inspekce podezírala původně hned čtyři dozorce z Litoměřic na základě trestního oznámení, které na ně podala advokátní kancelář zastupující cizincovu matku. Ta byla údajně útoku dozorců osobně přítomna.

Její syn byl prý lotyšský aktivista, který byl za účast na jedné demonstraci ve své vlasti odsouzen k dvouletému trestu, ale utekl do Česka. Tady ho na základě mezinárodního zatykače zadržela v Liberci policie a skončil ve vydávací vazbě.

Letos v únoru při návštěvě matky údajně on nejdříve napadl jednoho z dozorců, i když měl prý pouta na rukou. Následně útok opětovali kolegové příslušníka vězeňské služby a cizinec skončil v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám